BMIGå upp i viktGå ner i viktLCHFPeriodisk fastaFettförbränning

"Så gick jag ner 15 kilo med Dukan Diet"

23 nov, 2011 
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Startskottet för Mirjam var MåBra:s uppmärksammade artikel om Dukan-dieten. Mirjam är förbluffad över hur enkelt det var – och över de snabba resultaten!

24-åriga Mirjam Pohjolainen kände sig obekväm med sina övervikt. När hon läste om MåBra:s Hanna Karlemarks viktresa med Dukan Diet bestämde hon sig för att prova samma metod.

– Det lät så enkelt och så bra när jag läste en artikel i MåBra nummer 2/2011 om Hanna som rasat i vikt med Dukan-metoden. Jag beställde böcker om dieten på nätet – läste och blev verkligen inspirerad. Det här ville jag testa!

– Jag hade gjort några halvseriösa försök tidigare att gå ner i vikt. Det här kändes som ett nu-eller-aldrig-tillfälle.

Mirjam vägde 83 kilo och var rejält taggad när hon började dieten den 16 maj. Samma dag drog hon i gång sin viktblogg på mabra.com. Att hon skulle skriva om sin viktnedgång offentligt gjorde henne bara mer motiverad. Nu skulle hon skippa pizza, grillkorvar, popcorn och vin!

Annons

”Jag ställde in hjärnan på proteiner”

– De första tio dagarna åt jag bara proteiner och magra mejeriprodukter. Attackfasen kallas den första tiden – ett passande namn. Den kan sträcka sig från tre till tio dagar, beroende på hur mycket man vill gå ner i vikt. Det var superenkelt att följa dieten; bara att ställa in hjärnan på proteiner och glömma resten. För mig blev det mycket ägg, kyckling, köttfärssås, yoghurt och lite lax.

Precis som doktor Pierre Dukan rekommenderar i sin bok vägde sig Mirjam varje morgon. Hon såg hur vikten sjönk från dag till dag och det ökade motivationen ytterligare. Efter de första tio dagarna hade hon tappat fem kilo!

– Jag förbluffades över att se hur bra det fungerade. Det var faktiskt aldrig jobbigt under de där första dagarna. Det enda negativa var att jag tröttnade lite på ägg, och att det är dyrt att äta bara proteiner.

Efter de tio första dagarna gick Mirjam vidare till cruisefasen. Den går ut på att varannan dag äta bara proteiner (som i attackfasen) och att varannan dag äta proteiner och grönsaker.

Annons

”En matlåda gör livet enklare”

– Du anar inte hur gott det var att sätta tänderna i en tomat. Den var saftig och söt som godis. Jag har aldrig varit så mycket för grönsaker, men nu var det obeskrivligt gott. Jag försöker att följa bokens varannandagsupplägg. Men ibland, när jag är bortbjuden, fuskar jag och äter grönsaker även om det är en ren proteindag. Men det har ju gått bra – 15 kilo är borta.

Mirjam berättar att hon har blivit expert på matlådor. Det kan vara svårt att hitta rena proteinrätter på lunchrestauranger, så hon tar med sig mat till skolan i Varberg. Om ytterligare några månader, när hon har nått sin målvikt, blir det enklare att äta ute. Då går hon in i den så kallade sammanslagningsfasen och så småningom stabiliseringsfasen där grönsaker, frukt, fullkornsbröd och mer ”vanlig” mat ingår. 

Har du något mål med din viktnedgång?

Jag har en supersnygg klänning i storlek 36 som hänger i garderoben och väntar. När sommaren kommer ska den sitta perfekt!

Annons

Du kan också!

Mirjams knep som gör Dukan-dieten enkel:

Laga själv: Köp inte bara färdiggrillad kyckling, skinka och så vidare. Laga mat i stället. Du kan göra mer än du tror med bara proteiner och kryddor.

Tjuvkika på GI: Det finns ont om recept på proteinrik Dukan-mat. Jag har hämtat inspiration från GI-kokböcker. Tänk bara på att undvika fett – byt ut feta mejeriprodukter mot magra.

Mellanmålslyx: Jag hittade en fruktyoghurt, Yoggi mini, som är sockerfri och nästan helt fettfri. Den har hållit mitt sug efter onyttigheter borta.

Våga väga dig: Du ser garanterat skillnad från dag till dag. Det ökar motivationen. Man vill ju inte förstöra något som går så bra.

Överät inte: Man får äta väldigt mycket, men undvik att frossa. Njut av maten i stället. Tänd ljus, stäng av tv:n och lägg undan tidningen. Då kommer mättnaden tidigare.

Attackfasen

När: Från dag ett och max tio dagar framåt

Ät: Bara proteiner som kött, fisk, ägg och magra mejeriprodukter. Drick minst 1,5 liter vatten per dag.

Annons

Cruisefasen

När: Efter attackfasen tills du nått din målvikt.

Ät: Varannan dag proteiner. Varannan dag proteiner och grönsaker.

Sammanslagningsfasen

När: Från målvikt och framåt, beroende på hur mycket du tappat i vikt.

Ät: En ren proteindag i veckan. Nu får du lägga till en frukt, två skivor fullkornsbröd och lite ost varje dag. Dessutom en portion stärkelserikmat och ett glas vin i veckan.

Stabiliseringsfasen

När: Efter sammanslagningsfasen.

Ät: En ren proteindag i veckan, resterande dagar får du äta vad du vill.

AV: Kristina Rosenberg

BILD: Per Nilsson

LÄS OCKSÅ:

Dukan Diets alla faser: Så här äter du!
…och här är Dukan Diets 100 tillåtna livsmedel
Dukan Diets grundare: Njut av choklad!

Annons