Så blir du av med det farliga bukfettet!

Så blir du av med det farliga bukfettet!

Kärlekshandtag, muffinmidja eller bullmage är trevliga omskrivningar för extrakilona kring höfter och buk. Men faktum är att fettet som samlas där är långt i från trevligt. Bukfettet kan orsaka större hälsoproblem än det fett som samlas på andra ställen på kroppen. Studier har visat att bukfetma kan sammankopplas med både hjärt-kärlsjukdom, demens, diabetes, cancer, högt blodtryck och benskörhet.

Ett för stort kaloriintag står i självklar relation till midjans omfång. Men det finns också andra bakomliggande orsaker till bukfetma, till exempel anlag, livsstil och ålder.

Genom att välja rätt typ av kalorier kan du bli av med övervikten kring magen. Här är några enkla, och effektiva, tips!

Undvik alkohol

Alkohol innehåller nästan lika många kalorier per gram som fett. Men när du dricker denna typ av drycker koncentrerar sig levern på att förbränna alkoholen. Detta gör att överflödiga kalorier samlas i kroppens fettdepåer istället, något som blir extra tydligt hos öldrickare till exempel. Alkoholen påverkar också hungerskänslorna och gör att vi både äter mer och väljer fetare mat när vi är påverkade.

… prova grönt te istället!

Enligt amerikanska Journal of Nutrition kan grönt te stimulera kroppens förbränningsprocess, och processen tycks vara särskilt verksam mot magfettet.

Undvik transfetter

Livsmedel med en hög andel transfett är ofta riktiga kaloribomber. Forskare vid Wake Forest University fann också att fett-typen har en förmåga att öka fettansamlingarna kring magen. Industriellt framställda kakor, kex, pommes frites och vissa margariner kan innehålla transfetter.

… ät fullkorn istället!

Om den dagliga kosten är rik på fullkornsprodukter gynnas både vikten och midjemåttet. Enligt en amerikansk studie kan fullkornsdieter hjälpa kroppen att bli av med bukfetma mer effektivt än andra typer av kosthållningar. Fiberrik mat håller magen i trim och motverkar uppblåsthet och svullnader, något som också kan påverka magens omfång.

Undvik läsk

Sötade drycker, oavsett sötningstyp, har sammankopplats med bukfetma i olika studier. Även kalorisnåla alternativ, där socker inte står för sötman, misstänks kunna påverka ämnesomsättningen och aptiten på ett sätt som inte gynnar den som vill minska i vikt.

… släck törsten med blåbärsjuice istället!

I en nyligen genomförd studie fick två grupper av möss äta sig överviktiga. Den ena gruppen fick dessutom blåbär på menyn, något som visade sig påverka överviktens fördelning på deras kroppar. Den grupp som åt blåbär hade vid testets slut betydligt mindre bukfett än de andra mössen.

Är du i riskzonen?

Kön är också en faktor som påverkar midjemåttet. Män tenderar att lagra mer fett kring magen än kvinnor, något som de manliga könshormonerna ser till. I fertil ålder lagrar kvinnor istället fett kring höfter, lår och rumpa. Efter 40, när östrogennivåerna minskar, koncentreras istället fettansamlingarna till magen även hos kvinnan.

Det går inte att punktbränna fett, situps och andra magövningar bygger förvisso muskler lokalt – men fettet bränns över hela kroppen när du tränar eller går ner i vikt. En sund kost och regelbunden motion är med andra ord effektiva medel för dig som vill bli av med den envisa putmagen.

Källa: Webmd.com, Women’s Health Foto: Thinkstock

Läs också:

Promenadtricket som bränner bort bukfettet!

Utvald läsning