BMIGå upp i viktGå ner i viktLCHFPeriodisk fastaFettförbränning

Paulún: Satsa på fisk för att maxa förbränningen

06 apr, 2017 
Omega 3 är bra för förbränningen.
Vill du få en plattare mage och hålla blodsockret i schack? Då är det fisk och skaldjur du ska satsa på. Fredrik Paulún förklarar varför.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Fisk och skaldjur finns på menyn i de flesta dieter, till skillnad från rött kött och korv, bacon eller salami. Anledningen tros vara att de innehåller Omega 3-fetter.

Enligt näringsfysiologen Fredrik Paulún finns det två teorier om varför fisk är så bra för oss – särskilt den som vill eller behöver tänka på vikten.

Den första är att det är den sortens fett som blir dåligt snabbast. Omega 3 är väldigt känsligt för värme och syre, och oxiderar lätt i kroppen. När det händer ökar risken för inflammationer som kan leda till diabetes typ 2, hjärt- kärlsjukdomar och vissa typer av cancer. Därför blir det naturligt för kroppen att hantera Omega 3-fettet genom att göra sig av med det så fort som möjligt innan det härsknar – alltså måste fettförbränningen öka.

Läs också: Snabbt och smalt med fisk i ugn – 10 recept

Den andra teorin gäller insulinkänslighet. Som bekant är insulin det fettinlagrande hormonet, och ju känsligare vi är för insulin desto mindre fett lagras in eftersom kroppen inte behöver producera så mycket. Och tvärt om när insulinkänsligheten sjunker – då produceras mer insulin och mer fett lagras i kroppens celler.

Annons

Omega 3 är ett väldigt lättlösligt fett som förblir flytande även i väldigt låga temperaturer – ett måste för att fiskar i kallt vatten ska kunna röra sig. När vi människor konsumerar Omega 3-fett tas det liksom annat fett upp i våra cellmembran, men till skillnad från härdat fett från till exempel bacon så håller Omega 3 membranet mjukt – vilket gör att insulinet lättare kan skicka sina signaler genom membranet in till cellens kärna. Vi blir alltså mer insulinkänsliga med Omega 3 i cellerna.

Läs också: Viktcoachen reder ut: När behövs omega 3-tillskott?

Kombinationen av ökad fettförbränning och större insulinkänslighet innebär alltså att fisk är bra både för en platt mage och som skydd mot diabetes typ 2.

Källa: ”50 genvägar till fettförbränning” av Fredrik Paulún

Foto: Thinkstock

 

Smalaste fiskrätterna – 10 lättlagade recept!

Läs också: Smalaste fiskrätterna – 10 lättlagade recept!

 

Få MåBra:s populära nyhetsbrev!

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste hälsonyheterna och får mängder av kost-, träningstips och annan inspirerande läsning. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

 

Annons