BMIGå upp i viktGå ner i viktLCHFPeriodisk fastaFettförbränning

Ny studie: Periodisk fasta inte bättre än minskat kaloriintag

22 jan, 2018 
Att periodisk fasta som 5:2 skulle vara bättre än andra dieter verkar det inte ligga någon sanning i, enligt en ny studie. Men det är heller inte ett sämre alternativ!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Många vill gå ner något eller några kilon efter jul och nyår, och periodisk fasta (exempelvis 5:2-dieten) har blivit ett vanligt sätt att försöka gå ner i vikt. Men funkar det verkligen bättre att äta mycket mindre vissa dagar än att äta lite mindre alla dagar? Svaret är nej.

– Nej, det verkar inte vara så, utan de är ungefär lika bra. Det viktiga är att dra ner på mängden kalorier, sen spelar det ingen roll hur man gör det, säger Claude Marcus, fetmaforskare och professor vid Karolinska Institutet, till SVT.

Läs också: 5:2-recept – så kan du äta på en fastedag!

En ny amerikansk studie, som publicerats i den medicinska tidskriften JAMA, har nyligen för första gången jämfört periodisk fasta med andra dieter. I studien ingick 100 testpersoner, där en grupp fick testa periodisk fasta, en grupp drog ner sitt kaloriintag med 25 procent alla dagar och en tredje grupp var kontrollgrupp.

I resultatet kan man se att de två grupperna som gick på diet gick ner lika mycket i vikt. Även ett år senare såg viktnedgången likadan ut för de två grupperna.

Läs också: Fixa formen med fasta: Här är 40 nya 5:2-recept!

– Den viktigaste slutsatsen av den här studien är att det går lika bra att gå ner i vikt genom att ha periodvis fasta eller att äta mindre kalorier varje dag. Sedan vad som är bäst för den enskilda individen, det är en helt annan sak, säger Claude Marcus.

Foto: IBL

Annons