Ny studie: Periodisk fasta inte bättre än minskat kaloriintag

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev

Många vill gå ner något eller några kilon efter jul och nyår, och periodisk fasta (exempelvis 5:2-dieten) har blivit ett vanligt sätt att försöka gå ner i vikt. Men funkar det verkligen bättre att äta mycket mindre vissa dagar än att äta lite mindre alla dagar? Svaret är nej.

– Nej, det verkar inte vara så, utan de är ungefär lika bra. Det viktiga är att dra ner på mängden kalorier, sen spelar det ingen roll hur man gör det, säger Claude Marcus, fetmaforskare och professor vid Karolinska Institutet, till SVT.

Läs också: 5:2-recept – så kan du äta på en fastedag! 

En ny amerikansk studie, som publicerats i den medicinska tidskriften JAMA, har nyligen för första gången jämfört periodisk fasta med andra dieter. I studien ingick 100 testpersoner, där en grupp fick testa periodisk fasta, en grupp drog ner sitt kaloriintag med 25 procent alla dagar och en tredje grupp var kontrollgrupp.

I resultatet kan man se att de två grupperna som gick på diet gick ner lika mycket i vikt. Även ett år senare såg viktnedgången likadan ut för de två grupperna.

Läs också: Fixa formen med fasta: Här är 40 nya 5:2-recept!

– Den viktigaste slutsatsen av den här studien är att det går lika bra att gå ner i vikt genom att ha periodvis fasta eller att äta mindre kalorier varje dag. Sedan vad som är bäst för den enskilda individen, det är en helt annan sak, säger Claude Marcus.

Foto: IBL

 

Vill du testa periodisk fasta rekommenderar vi MåBras egen 5:2-guide:

Gå ner i vikt med vår digitala 5:2-guide!

Med våra smarta onlinekurser är det enkelt att nå dina mål. Med 5:2-guiden får du snabb åtkomst till tidigare publicerat material om 5:2, expertråd, nya rön och fakta samt mängder av kalorisnåla recept.

Läs mer och börja direkt här!

 

Redaktionens tips
Dela på: