Nanoplåster kan bli nytt vapen mot bukfettet

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev

Det finns två typer av fett i kroppen: Vitt och brunt. Det vita fettet är rena energidepåer, som gärna lägger sig runt mage, höfter och lår. Det bruna fettet innehåller mitokrondrier som omvandlar fett till energi. Det är alltså det bruna fettet vi gärna vill ha mer av!

Eftersom det råder en växande fetmaepidemi i världen, som innebär att allt fler blir sjuka och dör av fetma och övervikt och sjukdomarna som kommer med, så läggs också mycket forskning på hur problemet kan stoppas.

Läs också: Stor guide: Så ökar du fettförbränningen!

Nu har forskare vid Columbia University Medical Center och University of North Carolina uppfunnit ett plåster som kan hjälpa kroppen att omvandla vitt fett till brunt – vilket ökar fettförbränningen. Hittills har plåstret bara testats på möss, och då har man kunnat se att plåstret minskat fettet där det sitter med 20 procent på en vecka. Även mössens blodsocker under fasta blev lägre.

På plåstret sitter små, små nålar som för in medicin under huden, vilken påbörjar fettomvandlingen. Mediciner som denna har funnits ett tag, men måste då tas oralt eller via injektion, vilket inte är riskfritt.

Läs också: Maten som maxar din förbränning – 10 tips!

– Det utsätter hela kroppen för läkemedlet, vilket kan leda till biverkningar som problem med magen, viktökning och benbrott. Med plåstret verkar vi kunna undvika dessa komplikationer genom att leverera medicinen direkt in i fettvävnaden, säger Li Qiang, professor i patologi och cellbiologi som lett studien.

Det nya plåstret innebär också punktförbränning kan bli verklighet, då det framförallt är fettet direkt under plåstret som omvandlas och förbränns. Men även om plåstret i teorin kan hjälpa dig med den lilla putmagen eller kärlekshandtagen är det främst framtaget ur en hälsosynpunkt, och man hoppas att det blir en del i bekämpningen mot metabolt relaterade sjukdomar som diabetes och hjärt-kärlsjukdom.

Forskarna håller nu på att optimera medicinen som ska finnas i plåstret, och uppfinningen har ännu inte godkänts för tester på människor.

Läs också: 21 enkla genvägar som ökar din förbränning

Källa: Daily Mail, UNC Health Care   Foto: IBL

 

Premiär för vår nya webbtjänst Bränn Fett!

kurs-brann-fett

Gå ner 5 kilo på 2 veckor genom att vrida upp din fettförbränning – och fortsätt sedan viktraset i det tempo du själv vill! Tillsammans med MåBra och ledande experter kan du tappa kilon enkelt och effektivt.

Just nu-pris 249 kronor – läs mer och börja direkt här!

Baserat på den hyllade fettbrännardieten har vi komponerat färdiga veckomenyer för effektivt viktnedgång. Dessutom får du en ”supersnabb” version, där du hittar tips och enkla restriktioner men slipper följa fasta menyer.

Du får:

  • Komplett kost- och träningsplan för en rivstartsvecka
  • Komplett kost- och träningsplan för två fettbrännarveckor
  • Nya rön, tips och fakta om fettförbränning
  • En online-träningsvideo med personliga tränaren Leila Söderholm

Just nu-pris 249 kronor – läs mer och börja direkt här!

 

Redaktionens tips
Dela på: