BMIGå upp i viktGå ner i viktLCHFPeriodisk fastaFettförbränning

Mosley om nya supermetoden: ”Särskilt bra mot farliga bukfettet”

06 nov, 2019 
Kycklingsallad och Michael Mosley.
Michael Mosley – läkaren bakom succén 5:2 – är tillbaka med en ny diet. Mosleymetoden lovar snabbt viktras och minskning av det farliga bukfettet!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

5 saker du inte visste om Michael MosleyBrand logo
5 saker du inte visste om Michael Mosley

Dr Michael Mosley är mannen bakom succé-dieten 5:2. Nu är den brittiska läkaren tillbaka med en ny metod – Mosleymetoden. Den lovar snabb viktminskning, stabilare blodsocker, minskad risk för både prediabetes och typ 2-diabetes – och att du blir av med det farliga bukfettet.

Den nya metoden är en tuff lågkolhydratdiet som kombineras med ett tidsbegränsat matintag där du har ditt ätfönster öppet under en begränsad period varje dag. Dessutom bör du få in vardagsmotion, gärna någon form av styrkeövningar eller högintensiva intervaller samt jobba med stresshantering.

Under en inledande fas på 2–12 veckor äter du 800 kalorier om dagen. Dessa bör bestå av en medelhavskost med få kolhydrater. Det låga kaloriintaget får kroppen att hamna i en mild ketos, vilket innebär att den börjar bränna fett före kolhydrater och socker.

800 kalorier är, enligt Michael Mosley, den magiska siffran för att lyckas.

Annons

– Det är tillräckligt mycket för att vara hanterbart, men lågt nog att trigga en mängd metaboliska förändringar, skriver han i nya boken ”Mosleymetoden”.

Bli av med det farliga bukfettet

Dieten ska ge supersnabba resultat på vågen – du kan tappa 5 kilo på 2 veckor. När du snabbt minskar i vikt blir du också av med det farliga magfettet.

– Fettet runt magen, visceralt fett, är till skillnad från fettet på din rumpa eller dina armar, farligt fett. Det producerar inflammatoriska signaler, som leder till att blodtrycket ökar, risken för hjärtattacker och diabetes ökar, säger Michael Mosley till tidningen Tara. När du använder Mosleymetoden, då är det här det första fettet som försvinner.

Kombinera med ätfönster

Genom att kombinera lågkalorikosten med så kallade ätfönster blir hälsoeffekterna ännu större. Forskning har visat att de som begränsar antalet timmar om dygnet de äter inte bara minskar i vikt, de får också jämnare och lägre blodsockernivåer samt bättre kolesterolvärden. Andra hälsofördelar är lägre blodtryck, minskad risk för hjärtinfarkt, stroke och typ 2-diabetes, bättre sömn och ökad sexlust.

Annons

Du kan börja med ett ätfönster på 12 timmar genom att förlänga din naturliga nattfasta med några timmar – ät frukosten lite senare och ät ingenting efter kl 19 på kvällen. Om det känns bra kan du sedan förlänga ätfönstret. Michael Mosley menar att minst 16 timmars fasta ger ännu större hälsoeffekter.

Om 800 kalorier om dagen känns alldeles för lite eller du inte behöver gå ner särskilt mycket i vikt kan du i stället gå direkt till Mosleymetodens andra fas, där du äter max 800 kalorier ett par dagar i veckan under ett begränsat antal timmar. Väljer du den tuffare varianten håller du den i minst två, max tolv veckor, och går sedan över till den andra fasen.

Här kan du läsa mer om Mosleymetodens alla faser!

Foto: Shutterstock/TT

Läs mer:

Monica gick ner 10 kilo: ”Nu går jag inte upp igen!”

5:2 – toppa formen och få mer energi med vår webbguide!

5:2-dieten: Så funkar den populära metoden!

Annons