Michael Mosley: Glöm BMI – mitt snörtrick visar om du har farlig övervikt

Dr Michael Mosley.

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev

Hälsosam vikt eller inte? Sedan länge har BMI, body mass index, använts för att avgöra om en person är farligt överviktig eller inte. Men det sättet att bedöma kroppsvikt har också ifrågasatts, bland annat av doktor Michael Mosley:

– Du kan till exempel ha mycket muskler och ett högt BMI. Muskler väger mycket och gör människor tunga vilket snedvrider beräkningen. Fett väger mindre. Av den anledningen kan du vara ganska lätt, med ett lågt BMI, och ändå ha alldeles för mycket fett på kroppen, speciellt bukfett, säger han.

BMI är en siffra som du räknar fram med en formel som bygger på din vikt och längd (se nedan). Enligt den räknas du som överviktig om du har ett BMI på över 25, som överviktig med fetma om du hamnar över 30 och som en person med sjuklig fetma om siffran blir över 40.

Men den tar alltså inte hänsyn till vad det är som väger mycket på din kropp och heller inte var det sitter.

Extra fett samlas runt våra midjor

Att det kan bli galet visade en amerikansk studie för några år sedan. Vid den mätte man fördelningen av muskelmassa, fettmassa och skelettmassa, med hjälp av en lättare röntgen, så kallad DXA-scan på 1 234 personer. Enligt BMI var 20 procent av dem överviktiga. Men enligt scanningen, som tog hänsyn till hur vikten fördelas, bar 56 procent på för mycket fett.

– EN anledning till att BMI underskattar hur illa det kan vara är att ju tyngre vi blivit desto mer fett har samlats kring våra midjor, vilket är det mest ohälsosamma stället att lagra det på, säger Michael Mosley.

– Ett stort midjemått antyder att du har för mycket invärtes fett. Till skillnad från det ytligare fett som ofta samla under huden, samlas invärtes fett i bukhålan. Och när det vl finns där infiltrerar det hjärtat, levern och andra organ.

Därför tycker han att det är bättre att mäta bukfettet för att avgöra om du bär på en ohälsosam övervikt. Och för att det ska vara enkelt att mäta har han ett smart knep: snörtricket. Med hjälp av det kan du lätt kolla om du har för mycket fett runt midjan.

Så här mäter du bukfettet med ett snöre

  1. Börja med att mäta upp en bit snöre som är lika lång som du är, från fötterna till hjässan.
  2. Klipp av snöret och vik den avklippta biten dubbel.
  3. Testa nu om det dubbelvikta snöret når runt din midja. Om den inte gör det är risken stor att du bär på för mycket bukfett.

Självklart går det lika bra att använda ett måttband. Idealet är att ditt midjemått ska vara mindre än hälften av din längd. Om du är 1,68 ska du alltså helst inte mäta mer än 84 cm runt midjan.

Så här går snörtricket till:

Så här räknar du ut ditt BMI

  1. Kolla hur lång du är i meter och hur mycket du väger i kilo
  2. Multiplicera din längd med din längd (till exempel 1,68 x 1,68)
  3. Dividera din vikt med talet du fått fram
  4. ELLER ta hjälp av vår BMI-räknare!

Foto: TT Källa: dailymail.co.uk

Läs mer:

Gå ner i vikt – så blir du av med det farliga bukfettet

Räkna ut ditt BMI med vår BMI-kalkylator

Midjemåttet kan bidra till ökad ångest

Redaktionens tips
Dela på: