Lukta på de här sakerna – och gå ner i vikt

Att gå ner i vikt handlar oftast om att äta och träna rätt. Det ihop med att sova bra, inte stressa och en del tankeknep för att slippa sug hardu nog hört talas om ett par gånger. Men visste du att du kan gå ner i vikt med hjälp av lukter?

Här är några saker att sniffa på som ska få kilona att rulla.

Läs också: De vetenskapliga sätten att gå ner i vikt

Olivolja

En studie från German Research Center for Food Chemistry visar att lukten av extra virgin olivolja kan få människor att känna mättnad och belåtenhet. I studien tillsattes arom från olivolja i yoghurt, och några av testpersonerna fick yoghurt med arom och resten utan. Resultatet visade att de som åt yoghurt med olivoljearom fick i sig färre kalorier och hade ett bättre blodsocker än de som inte fick lukta på aromen. De hade även högra halter serotonin i kroppen, hormonet som hjälper kroppen med sömn och humör, och sägs kunna hjälpa mot depression.

Olivolja

Vitlök

En studie från 2012 som publicerats i tidsskriften Flavour visar att mat med starka aromer kan få dig att äta mindre. Det kan vara till exempel kryddor som lök, vitlök, chili, ingefära eller pepparrot. Så var inte feg med kryddningen när du står vid spisen!

Gröna äpplen och banan

Forskning visar att överviktiga personer som sniffar på grönt äpple eller banan när suget slår till går ner mer i vikt än de som inte gör det. Studien gjordes vid Smell & Taste Treatment and Research Foundation. Anledningen tros vara att lukten av något som är ”naturligt sött” stryper aptiten. Så om du inte har tillgång till ett äpple eller en banan går det lika bra med vanilj eller pepparmynta.

Läs också: Stor guide: Så maxar du din fettförbränning!

Fänkål

Fänkål har vissa likheter med selleri, men luktar lite mer åt lakritshållet. Italienarna har länge använt det för att rensa gommen mellan rätterna. Men tydligen har grönsakens arom även en aptithämmande effekt, enligt West Coast Institute of Aromatherapy. Så när suget slår till som värst: Bryt av en stjälk och håll under näsan och ge det en minut eller så.

Röd grapefrukt.

Röd grapefrukt.

Grapefrukt

Grapefrukt är inte bara en superfrukt att äta, fullt som det är av C-vitamin och lykopener. Det kan också gagna den som luktar på frukten innan man hugger in, enligt forskare vid Osaka University i Japan. De testade att utsätta råttor för lukten av grapefruktolja i 15-minutersintervaller, och resultatet visar att de råttor som luktade på grapefrukt gick ner mer i vikt än de som inte gjorde det. Forskarna tror att det har att göra med hur lukten påverkar enzymer i levern.

Källa: Reader’s Digest

Foto: Thinkstock

Maten som maxar din förbränning – 10 i topp!

spenat-karl-alfred-järn-sänk-blodtrycket-gå-ner-i-vikt-rasa-i-vikt-gröna-bladgrönsaker-antioxidanter

Läs också: Maten som maxar din förbränning – 10 i topp!

Utvald läsning