Lukta på de här sakerna – och gå ner i vikt

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev

Att gå ner i vikt handlar oftast om att äta och träna rätt. Det ihop med att sova bra, inte stressa och en del tankeknep för att slippa sug hardu nog hört talas om ett par gånger. Men visste du att du kan gå ner i vikt med hjälp av lukter?

Här är några saker att sniffa på som ska få kilona att rulla.

Läs också: De vetenskapliga sätten att gå ner i vikt

 

Olivolja

En studie från German Research Center for Food Chemistry visar att lukten av extra virgin olivolja kan få människor att känna mättnad och belåtenhet. I studien tillsattes arom från olivolja i yoghurt, och några av testpersonerna fick yoghurt med arom och resten utan. Resultatet visade att de som åt yoghurt med olivoljearom fick i sig färre kalorier och hade ett bättre blodsocker än de som inte fick lukta på aromen. De hade även högra halter serotonin i kroppen, hormonet som hjälper kroppen med sömn och humör, och sägs kunna hjälpa mot depression.

Olivolja

Vitlök

En studie från 2012 som publicerats i tidsskriften Flavour visar att mat med starka aromer kan få dig att äta mindre. Det kan vara till exempel kryddor som lök, vitlök, chili, ingefära eller pepparrot. Så var inte feg med kryddningen när du står vid spisen!

 

Gröna äpplen och banan

Forskning visar att överviktiga personer som sniffar på grönt äpple eller banan när suget slår till går ner mer i vikt än de som inte gör det. Studien gjordes vid Smell & Taste Treatment and Research Foundation. Anledningen tros vara att lukten av något som är ”naturligt sött” stryper aptiten. Så om du inte har tillgång till ett äpple eller en banan går det lika bra med vanilj eller pepparmynta.

Läs också: Stor guide: Så maxar du din fettförbränning!

 

Fänkål

Fänkål har vissa likheter med selleri, men luktar lite mer åt lakritshållet. Italienarna har länge använt det för att rensa gommen mellan rätterna. Men tydligen har grönsakens arom även en aptithämmande effekt, enligt West Coast Institute of Aromatherapy. Så när suget slår till som värst: Bryt av en stjälk och håll under näsan och ge det en minut eller så.

Röd grapefrukt.

Röd grapefrukt.

Grapefrukt

Grapefrukt är inte bara en superfrukt att äta, fullt som det är av C-vitamin och lykopener. Det kan också gagna den som luktar på frukten innan man hugger in, enligt forskare vid Osaka University i Japan. De testade att utsätta råttor för lukten av grapefruktolja i 15-minutersintervaller, och resultatet visar att de råttor som luktade på grapefrukt gick ner mer i vikt än de som inte gjorde det. Forskarna tror att det har att göra med hur lukten påverkar enzymer i levern.

Källa: Reader’s Digest

Foto: Thinkstock

 

Maten som maxar din förbränning – 10 i topp!

spenat-karl-alfred-järn-sänk-blodtrycket-gå-ner-i-vikt-rasa-i-vikt-gröna-bladgrönsaker-antioxidanter

Läs också: Maten som maxar din förbränning – 10 i topp!

 

Prova på kursen Bränn Fett!

brann-fett-kurs

Gå ner 5 kilo på 2 veckor genom att vrida upp din fettförbränning – och fortsätt sedan viktraset i det tempo du själv vill! Tillsammans med MåBra och ledande experter kan du tappa kilon enkelt och effektivt.

Just nu-pris 249 kronorläs mer och börja direkt här!

Baserat på den hyllade fettbrännardieten har vi komponerat färdiga veckomenyer för effektivt viktnedgång. Du äter god och varierande kost, med nyckelingredienser som boostar din förbränning. Veckomenyerna finns som rivstartsvariant, med färre kalorier för snabbare vikttapp, och i 2-veckorsvarianter för ett effektivt, men lagom tempo. Dessutom får du en ”supersnabb” version, där du hittar tips och enkla restriktioner men slipper följa fasta menyer.

I Bränn Fett ingår också en träningsvideo Leila Söderholm, personlig tränare som bland annat bloggar på mabra.com. I guiden delar hon med sig av övningar som vrider upp din fettförbränning till max!

leila

Du får:

  • Komplett kost- och träningsplan för en rivstartsvecka
  • Komplett kost- och träningsplan för två fettbrännarveckor
  • Nya rön, tips och fakta om fettförbränning
  • En online-träningsvideo med personliga tränaren Leila Söderholm

Just nu-pris 249 kronor läs mer och börja direkt här!

 

 

Redaktionens tips
Dela på: