BMIGå upp i viktGå ner i viktLCHFPeriodisk fastaFettförbränning

Lista: Här är världens sämsta dieter

14 jul, 2011 
Annons

Vi har tidigare uppmärksammat dieterna som blev bäst i test enligt ett amerikanskt forskarteam. Men de dieter som inte kvalade in på listan då? Här några varningsexempel!

Den är känd för att ge snabb viktminskning, men kålsoppa-dieten har fler nackdelar än fördelar, menar kritikerna. Under en vecka äter du frukt, grönsaker – och mängder av kålsoppa.

Visst går du ner i vikt. Men enligt expertisen beror viktnedgången mest på förlorad vätska. Det gör att kilona kommer tillbaka snabbt. Dessutom: hur gott är det med kålsoppa varje dag?

Den här dieten är baserad på grapefruktens påstådda fettförbrännande egenskaper. De som följer planen äter bara stärkelsefattiga grönsaker, kött, fisk samt svart kaffe. Och givetvis mängder av osötad grapefruktjuice.

Dieten innebär ett kraftigt minskat intag av kalorier per dag, vilket också ligger bakom eventuell viktminskning. Men ändå är det grapfrukten som tillskrivs äran.

Annons

Som alla dieter med få livsmedel och ensidig kost blir den svår att följa i längden. Blir det tråkigt och omotiverat äter du snart normalt igen – och du glider sakta men säkert uppåt på vågen.

Babymat-dieten

Skådespelerksan Reese Witherspoon är en av många kändisar som förespråkar bebismat när jeansen sitter för hårt i midjan. Och visst är den mesta babymaten bra ur näringsperspektiv. Den innehåller inget socker, konserveringsmedel eller salt och har oftast noga utvalda beståndsdelar.

Men att äta puré till frukost, lunch och middag är knappast roligt någon längre tid. Dessutom blir kaloriintaget på tok för litet för en vuxen människa.

Resultatet blir en snabb och osund viktminskning – med återgång till ursprungsvikten så snart du äter normalt igen.

… och tokigast av dem alla:

Bomulls-dieten

Ja, du läste rätt. Dieten, som förekommer mest i modellvärlden, inkluderar bomullstussar i maten. Teorin är att bomullsbollarna ska fylla magen och på så sätt stilla hungern.

Modellen Amy Lemmons har tidigare berättat om kollegor som doppat bommull i apelsinjuice och sedan ätit dem.

Dieten är självklart ytterst olämplig på fler än ett sätt.

Bomull tillför knappast kroppen någon näring, och bristsymtom av olika typer kommer garanterat drabba den som provar. Dessutom är inte bomull något livsmedel och kan orsaka mängder av mag- och tarmproblem om man väljer att äta det.

Källa: Huffington Post

 

AV: Jennie Sandberg

BILD: Thinkstock

Annons