LISTA: Dieterna som trendar 2019 – och de som verkligen fungerar

Medelhavsdieten hamnar i topp.

Knappt har nyårsklockarna klämtat klart förrän det är dags att ringa in dieternas högtid. Nya metoder kommer, gamla består och det uppstår varianter som är någonting mitt emellan gammalt och nytt. När det amerikanska nyhetsprogrammet CBS News rankar de hetaste dieterna 2019 ligger ketodieten, eller ketogen kost, i topp.

Metoden innebär att man tar bort det mesta i kolhydratväg, bland annat frukt och många grönsaker, och ersätter dem med fett. Man hamnar då i ketos, vilket betyder att kroppen lägger in en överväxel när det gäller att bränna fett. Kosthållningen anses minska antalet anfall hos epileptiska barn och att det påstås ha vissa fördelar om man har diabetes typ 2. Men för en frisk person som vill tappa kilon är den ett dåligt val, menar dietister. Dieten är extrem och knepig att följa över tid. Dessutom kan den leda till ett ätstört beteende eftersom man utmålar kolhydrater som något man till varje pris ska undvika.

Dieten ska vara lätt att följa

Även den näst hetaste av årets trenddieter får kritik av dietister, nämligen Pegan (eller pagan, som den också kallas), som är en kombination mellan paleo (stenålderskost) och vegansk kost. Man har plockat det bäst av båda världarna och menar att man ska äta i huvudsak veganskt men unna sig lite naturbeteskött eller ”ren” fisk då och då, om man så vill. Mejeriprodukter är dock bannlysta. Allt det här kan verka svårt och ologiskt, vilket gör dieten svår att hålla i längden, menar dietister.

Den tredje trendigaste dieten 2019 är intermittent (periodisk) fasta. Tanken är att man får äta vad man vill, men inte när man vill. Istället fastar man i kortare eller längre perioder och äter sedan som vanligt. Problemet? Metoden passar inte alla eftersom fastandet i värsta fall kan vara en inkörsport till ätstörningar.

Så vad ska man göra om man vill äta hälsosamt, säkert och kanske tappa något kilo? Ett tips är titta på vad vetenskapen säger. Varje år väljer U.S News & World Report ut de bästa dieterna.

Till sin hjälp har man en expertpanel med läkare och dietister. För att kvala in på listan måste dieten vara säker och lätt att följa, den ska vara näringsriktig, förebygga hjärtsjukdom och diabetes typ 2 samt ge en viktminskning.

Här är de hälsosammaste dieterna 2019:

Medelhavsdieten

Kosten innehåller mycket frukt och grönt, fisk, bönor, bra fetter från exempelvis nötter och oliver men begränsat med rött kött, socker, mejeriprodukter och mättat fett. En lång rad studier visar att kosten kan förebygga sjukdomar som hjärtsjukdom, cancer och åldersrelaterade sjukdomar i hjärnan. Dessutom förebygger den övervikt.

Dash-dieten

Namnet står för Dietary Approaches to Stop Hypertension och är egentligen en kosthållning tänkt att sänka högt blodtryck. Man äter i huvudsak livsmedel som frukt, grönsaker, fullkornsprodukter, magert protein och mejeriprodukter med låg fetthalt. Gemensamt för livsmedlen är att de är rika på kalcium, kalium, fibrer och protein som alla hjälper till att hålla blodtrycket nere.  Salt och socker ska man däremot vara försiktig med.

Flexiterian

Att vara flexitarian innebär kort sagt att man är en flexibel vegetarian som i huvudsak äter vegetariskt med mycket grönsaker, bönor och fullkorn. Men kött och fisk är tillåtet med måtta. Man behöver alltså inte avstå från något, däremot är tanken att man lägger till mer av vegetariskt protein överlag och att man äter helvegetariskt åtminstone några dagar i veckan. Enligt forskning är detta ett bra sätt att hålla koll på vikten. Studier visar att vegetarianer i regel väger 15 procent mindre än ickevegetarianer. Även flexitarianer väger mindre än köttätare, visar studier.

Källor: U.S News & World Report, CBS News  Foto: TT

 

Läs mer:

Dieterna som gör dig smal och frisk – enligt experter

Minska risken för cancer – bli flexitarian

Friskt hjärta och smal midja med DASH-dieten

Utvald läsning