Lena: Min övervikt försvann som en dans

Med dånande musik, svängande höfter och en vibrationsplatta tappade Lena Grip Börjesson över 30 kilo. Startskottet var ett samtal hon aldrig glömmer.

– För fem år sedan var jag i Turkiet. En kväll satt jag och pratade med en gammal man. Han tittade mig i ögonen och sa: ”Du är inte ditt riktiga jag, du har en annan kvinna inom dig.”

Han visste inte hur rätt han hade. Lena vägde över 100 kilo, men tio år tidigare var hon smal och smärt och konditionen var på topp. Hon red, sprang och var ute med hundarna. Så fick hon diskbråck, opererades fyra gånger och hade ständig värk.

– Jag slutade med all träning utom hundpromenaderna. Men jag åt som vanligt – jag älskar god mat och fina viner. Det tog inte lång tid innan vikten skenade i väg.

”Som mest vägde jag 102 kilo”

Väl hemma från Turkiet ringde mannens ord i Lenas öron. Något måste göras. En dag drog barnen ut en stereo på gräsmattan och ville att Lena skulle dansa med dem. Och som hon dansade! Hon shakade loss i över en timme och kände hur livsandarna vaknade.

– Jag blev helt slut, men det är så roligt att dansa att jag kan hålla på hur länge som helst. Hög musik och full fart på armar och ben. Det är en fantastisk träningsform som man kan utöva var som helst. Jag dansar hemma i köket, på gräsmattan och ibland på stranden. Nu har jag vant mig vid att folk tittar. Och dans smittar! Det händer titt som tätt att andra börjar dansa när de ser mig.

Lena började dansa en timme på morgonen minst fyra gånger i veckan. Dessutom gick hon ut och dansade ett par kvällar i veckan, bland annat logdans. Och det dröjde inte länge förrän viktkurvan vände neråt.

Testade vibrationsträning

I samma veva testade Lena en ny aktivitet, vibrationsträning, hos sin sjukgymnast. Hon fick stå på en så kallad Power Plate-apparat och göra olika styrkeövningar. Träningen är supersnabb och mycket effektivare än vanlig styrketräning eftersom vibrationerna ger extra utmaning åt musklerna.

– Efter 15 minuter var jag helt slut, det var mer effektivt än en timme på gymmet. Det slutade med att jag köpte en egen vibrationsplatta. Den var dyr, men värd vartenda öre. Jag gillar inte gym, och nu kan jag sköta all min träning hemifrån. Men man behöver inte köpa en egen platta, de finns på många gym, det finns också ställen som enbart kör power plate-träning.

– Vibrationsträning är inte lika roligt som att dansa, men grymt effektivt. Jag står i olika ställningar på plattan när den vibrerar, jobbigast är nog en övning där man står med fötterna på golvet och armarna på plattan. Riktigt bra för mag- och bålmuskulaturen.

Varannan dag körde Lena ett pass på 15–20 minuter på plattan. Dansen, vibrationsplattan och dagliga promenader visade sig vara den perfekta komboträningen. Hon fick snabbt bättre flås och trimmade muskler. Dessutom gick hon stadigt ner i vikt.

– Jag ändrade inte mina matvanor, utan fortsatte som vanligt. Som tur är har jag aldrig gillat sötsaker, när jag blir sugen tar jag en bit ost i stället.

35 kilo på ett år

– Det tog drygt ett år att gå ner 35 kilo. Nu pendlar jag lite, men 68 kilo är min trivselvikt. Jag kör fortfarande samma träning.

– Förutom att träningen håller min kropp i trim gör den att jag håller mig i toppform även mentalt. Nu är jag den där kvinnan som den turkiske mannen såg bakom alla överflödiga kilon. Hans ord motiverade mig!

AV: Kristina Rosenberg

BILD: Brita Nordholm

Utvald läsning