Leila Söderholm: Så äter och tränar jag för att öka min förbränning

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev

Går det att bygga muskler samtidigt som man bränner fett och går ner i vikt? Ja, det visar forskning. Bland annat har man i en studie ­hittat ett effektivt sätt att få en fastare kropp – där hemligheten är en kombination av ett ökat proteinintag och ett minskat antal kalorier. Lägg till några träningspass i veckan, så är du på väg åt rätt håll!

Rent praktiskt då: I studien tränade deltagarna både konditions- och styrketräning, minskade sitt kaloriintag och åt olika mängder protein. I slutet av studien såg man att den grupp som hade ätit störst andel protein hade gått ner mest i vikt – och dessutom ökat sin muskelmassa mest.

Träningsprofilen Leila Söderholm är både personlig tränare och utbildad kostrådgivare. Hon äter och tränar själv på det här sättet när hon vill ”tajta till” kroppen.

Så ska du äta för en maxad förbränning

Glöm inte att ladda med protein och bra kolhydrater, här är pasta på zuchini – receptet hittar du i MåBra:s receptbank!

Här hittar du receptet på kolhydratsnål pasta med pesto!

– Det är en jättebra metod, framför allt i korta perioder. Försök hålla på i fyra veckor ungefär – så hinner du både få in nya vanor och se resultat. Jag brukar öka mitt proteinintag, dra ner på kolhydraterna samt äta grova grönsaker som mättar bra. Ökar jag dessutom träningsdosen så händer det ganska mycket i kroppen på kort tid, säger hon. En riktlinje när det gäller kaloriintaget är att äta ungefär 1500 kalorier om dagen. Men det är viktigt att satsa på bra mat, som gör att du orkar träna, bygga muskler och må bra.

– Visst kan du gå ner i vikt genom att bara dra ner på kalorierna, men kroppen behöver näring för sina processer och du behöver energi för att orka, säger Leila.

Så här brukar hon lägga upp sina måltider:

– Jag äter lite och ofta. Jag undviker bröd, pasta och ris och äter stora mängder grönsallad med spenat, rucola och olika bladgrönsaker. I stekpannan tillagar jag grova grönsaker tillsammans med kyckling eller ägg. Det här är ett hållbart och hälsosamt sätt att äta eftersom mängden grönsaker ökar rejält, halv- och ­helfabrikat försvinner och blodsockret håller sig stabilt.

Och så ska du träna!

Höj pulsen och bygg muskler för att öka förbränningen på kort och lång sikt – och glöm inte att ladda med rätt mat!

Träningen då? Genom att träna varierat med både styrka och kondition får hela kroppen en utmaning, med stärkta muskler och ökad förbränning som resultat.

Glöm inte vardagsmotionen!

– Om du redan tränar, öka antalet pass per vecka och utmana dig själv: lyft tyngre, hoppa högre och se till att bli riktigt andfådd. Är du däremot nybörjare så räcker två pass per vecka för att få en rejäl effekt på kroppen. Går du på pass, satsa på sådana som har både konditions- och styrkeövningar. Tränar du på gym, kör igenom hela kroppen varje pass. Lägg gärna till pulshöjare, gör exempelvis tio upphopp när du avslutat en styrkeövning, säger Leila. Glöm heller inte vardagsmotionen, menar hon.

– Satsa på minst 10 000 steg om dagen. Det går dessutom att öka sin förbränning rejält med medvetna val. I stället för att gå vanligt när du ska hämta något så hoppar du i sidled. Världens bästa pulshöjare är att jobba med kroppen i vardagen!

Genom att äta och träna på det här sättet får du nästan en ”fastare kropp-garanti” – även om det inte går att punktförbränna på specifika områden på kroppen.

– Däremot kan vi punktträna för att få större och fastare muskler i ett visst område. Blodcirkulationen ökar också av träning vilket gör att området kan kännas fastare, säger Leila.

Kom i form med vår onlinekurs Bränn Fett!

Vill du ge din förbränning en extra skjuts samtidigt som du äter gott och varierat? För dig har vi tagit fram Bränn Fett – en komplett onlinekurs med recept, menyer och träningsprogram.

Läs mer och börja direkt här!

Leilas vardagstips!

Varje steg du tar under en dag räknas.

Varje minut du står upp räknas.

Varje gång din puls ökar så ökar förbränningen.

All rörelse du gör i din vardag bränner kalorier.

Ska du hämta något i bilen, spring dit och tillbaka.

Ta alltid trappan och öka gärna farten i den.

Gå alltid omkring när du pratar i telefon.

Gå en runda på lunchen.

Missa inte: Lär dig ALLT om förbränning – här är alla våra artiklar på temat!

Bränn Fett – specialtidningen nu i butik!

Leila Söderholm är en av experterna som medverkar i specialtidningen Bränn Fett.

I samarbete med Aftonbladet presenterar MåBra specialtidningen Bränn Fett. Lär dig allt om fettförbränning, ta del av nya rön och djupdyk i vetenskapliga fakta och metoder. Köp den i butik eller vår onlineshop för leverans direkt hem i brevlådan.

Läs mer och köp direkt här!

Mer innehåll från MåBra
Dela på: