BMIGå upp i viktGå ner i viktLCHFPeriodisk fastaFettförbränning

Läkare: Dietbars är lika onyttiga som godis!

21 feb, 2011 
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Måltidsersättningar i form av bars och kakor är en växande trend. De finns i alla möjliga smaker – och marknadsförs som ett enkelt sätt att gå ner i vikt. Men nu slår några läkare och kostexperter larm om att de inte är nyttigare än en vanlig chokladkaka, uppger SVT.

– Det är väldigt cyniskt att utnyttja desperata, överviktiga och få dem att tro att de ska gå ned i vikt genom att ersätta sina måltider med chokladkakor, säger Andreas Eenfeldt, läkare i Karlstad, till Sveriges Televisions Tvärsnytt.

– Barerna innehåller 25 procent socker. Om man tar två tredjedelar av en vanlig Snickers, så är det lika många kalorier som i en sådan här bar, och det är dessutom betydligt billigare, säger Sussan Öster, hälsoplanerare, Landstinget Västmanland.

Enligt SVT är produkterna är reglerade av Livsmedelsverket och måste innehålla en viss mängd fibrer, vitaminer och mineraler.

– Den absolut största skillnaden är att en sådan här produkt motsvarar en hel måltid medan en Snickers inte ger de näringsämnen man behöver, säger Ingrid Hjelm, marknadschef på Nutrilett.

– Om man vill gå ned i vikt bör man undvika de här bluffprodukterna som pesten, säger Andreas Eenfeldt.

Av: Anna Sundesten

Bild: Thinkstock

Läs mer:
”Går jag ner i vikt med måltidsersättning?”
MåBra testar energi-bars: Så nyttiga är de

 

Annons