Jennifer, 26: Jag hittade rätt träning – och blev mycket friskare!

Jennifer Billgren hade en tuff uppväxt och mobbades länge i skolan. Dessutom fick hon diagnosen typ 1-diabetes som tioåring.

– Jag har med andra ord den värsta formen av diabetes där kroppens egen insulinproduktion upphört helt, berättar hon och visar insulinpumpen som sitter fast på magen och sensorn på armen.

Men på ett sätt kom den största smällen under 2015 när hon blev fullständigt utbränd av sitt arbete.

Efter flera månaders vila försökte hon komma i gång och börja jobba igen. Men det fungerade inte och hon mådde allt sämre.

Under våren 2016 blev Jennifer sjukskriven med diagnosen utmattningsdepression.

– Det var fruktansvärt. Jag blev personlighetsförändrad, orkade inte köra bil eller gå och handla. Jag klarade inte ens av att borsta tänderna på grund av muskelsmärtor i handen. Jag som alltid varit en morgonmänniska ville eller klarade plötsligt inte av att gå upp ur sängen. Allt var så tungt och det krävdes stort fokus för att klara av dagen, berättar Jennifer.

Gick upp 20 kilo på ett år

Inte blev det bättre av att det under den här perioden även tog slut med hennes sambo.

– Det gick så långt att jag inte tyckte att livet var värt att leva längre.

Det kunde ha gått riktigt illa där. Jennifer, som under uppväxten alltid gillat att röra på sig, blev på grund av alla olika besvär mer och mer stillasittande. Hon gick upp i vikt, vilket tillsammans med rökning var en dålig kombination med hennes diabetes.

– Det räckte med ett tufft år så hade jag lagt på mig 20 kilo. Som värst tog jag 100 enheter insulin varje dag och vägde i runda slängar runt 90-100 kilo.

Jennifer på gymmet, nu älskar hon styrketräning.

”Jag har faktiskt blivit riktigt stark. Nu klarar jag 130 kilo i marklyft”, konstaterar Jennifer som älskar att träna styrka.

Jennifer slussades av sjukvården till en psykolog, som hon tyvärr inte fick särskilt mycket hjälp av. Det tog tid innan det vände – och det skulle krävas en total livsstilsförändring!

– Jag kände att jag var tvungen att göra något drastiskt för att må bättre och få energin tillbaka. Till att börja med var det viktigt för min hälsa att jag kom i gång och rörde på mig mer igen, gick ned i vikt och helst slutade röka helt – eller till att börja med i alla fall drog ned rejält på cigaretterna.

Detox i 28 dagar

Jennifer hade bestämt sig och tog hjälp av en vän till sin mamma, den personliga tränaren och certifierade coachen Margot Á Deild, som är expert inom många områden av hälsa och näringsmedicin.

– Jag körde igenom ett detoxprogram under 28 dagar. Det är som en städning i kroppen, där man med bara naturliga ämnen rensar bort slagg och avfall. För att uppnå målet är det en förutsättning att kroppens vitamin- och mineralbalans är i ordning, och därför äter man näringstillskott. Sedan är det mycket fokus på proteinrika livsmedel.

Under de fyra veckorna gick Jennifer ner åtta kilo i vikt. Och efter att hon fortsatt och tänkt mer på vad hon stoppar i sig, samt ägnar sig åt träning flera gånger i veckan, har det resulterat i totalt 20 kilos nedgång.

– Under perioden jag körde detoxprogrammet blev det mest promenader, sedan har jag ökat på träningen vartefter när jag började gå på gym. Det är viktigt att hitta en träningsform som man tycker är rolig, så att den inte bara känns som en belastning. Sedan kan man ju starta i mindre skala och trappa upp, i stället för tvärtom.

Äter mer protein och mindre kolhydrater

Numer tränar Jennifer så mycket som uppåt fem pass styrketräning i veckan, med kondition inkluderad vissa gånger.

– Jag har faktiskt blivit riktigt stark och klarar 130 kilo i marklyft, säger hon och ler.

Något hon fortsatt med från detoxprogrammet, utöver att äta mer protein än kolhydrater, är att dricka en vitamindrink på morgonen och en mineraldrink på kvällen.

– Drinken innehåller många mineraler och spårämnen som bidrar till en god natts sömn. Den gör det också lättare för kroppen att hålla vikten, enligt Jennifer.

Jennifer började träna och gick på detox.

Jennifer har ändrat kost och tränar upp till fem styrkepass i veckan – och hennes diabetes är mycket bättre.

Det nya arbetet som CNC-operatör på Saab har också varit en viktig del i att hon i dag mår mycket bättre. Inte minst för att där inte förekommer någon mobbing.

– Efter skoltiden har jag även mobbats och frysts ut på ett par av mina tidigare arbetsplatser. Varför har jag inget svar på. Det enda jag kan tänka mig från skolgången är att jag har stått upp mot mobbarna och sagt ifrån, och slagits för att försvara mig. På senare tid har det mer känts som att det sticker i ögonen på vissa när man är glad och trevlig.

Behöver mindre insulin mot sin diabetes

Jennifers uppmaning är att inte låta någon mobbning tillåtas. Och att inte vara rädd för att prata med någon om det.

– Själv har jag alltid varit väldigt öppen, för jag tycker att det ska pratas om så man kan hjälpa varandra.

Nu tillåts Jennifer att vara sig själv – och kan slappna av på ett annat sätt.

– I dag har jag nått botten och klivit ur lite starkare och visare. Jag ser på saker annorlunda och vet vad jag bör lägga min energi på. Om jag hamnar i en jobbig period igen i framtiden så kanske jag kan hantera den på ett bättre sätt.

Hennes insulinmängd ligger på 30–40 enheter per dag, i stället för 100 som innan. Läkarna har sagt att hennes värden ligger så pass bra nu att om hon funderar på att bli mamma vore det här ett perfekt tillfälle i livet.

– Men då är det ju en fördel om jag har någon att försöka få barn tillsammans med. För tillfället är jag singel, säger Jennifer och skrattar.

Av: Joakim Löwing Foto: Peter Ericsson, privat

Jennifers bästa kom-i-gång-tips:

 • Prova olika träningsformer och fortsätt med den du gillar bäst. Gärna minst två gånger i veckan. Tycker man att det är roligt är det lättare att få kontinuitet.
 • Försök hitta någon att promenera och/eller att träna med. Då blir det lättare att komma iväg samtidigt som ni kan peppa varandra.
 • Slarva inte med sömnen.
 • Drick mycket vatten. Det mättar också om du är sugen på något.
 • Ät varierad kost med mycket grönsaker. Jag har börjat laga det mesta själv, och försöker att äta oftare men mindre portioner.
 • Ta promenader, och gör det till en vana. Försök att hinna med åtminstone en liten runda varje dag.
 • Träningsvärk behöver inte hindra dig att träna, mer träning kan till och med lindra.
 • Att ha en skada på ett ställe gör dig inte helt förlamad. Att ha ont i knät gör det fortfarande möjligt att träna ben, mage eller rygg.
 • Se inte hinder, utan möjligheter.
 • Ha två dagar i veckan då du får unna dig vad du vill utan ångest, och njut när du väl unnar dig.
 • Ät grönsaker du gillar, tvinga dig inte att äta något du inte gillar. Testa dig fram med olika recept. Grönkål kan till exempel smaka olika beroende på hur det tillagas.

Jennifer Billgren

Ålder: 26 år.

Familj: Mamma, pappa och tre bröder.

Bor: I en lägenhet i Linköping.

Yrke: CNC-operatör på Saab.

Läs mer:

Katarina: Jag slutade äta kött och gick ner 18 kilo

Eva-Lotta gick ner 20 kilo med antiinflammatorisk kost – och slapp värken

Familjen Altefur gick ner 150 kilo tillsammans!

Utvald läsning