Hitta din väg till drömvikten – med nya 6-faktordieten!

Vilken viktpersonlighet är du?

Nytt år och dags för nya vanor. Men i vilken ände ska man egentligen börja sin viktnedgång? Enligt den amerikanske forskaren Robert Kushner är det viktigt att börja utifrån sina egna förutsättningar – i stället för att bara hoppa på vilken diet som helst.

Han utgår från teorin att ingen diet passar alla, något som han sett i sin forskning. Precis som i andra situationer kräver olika personlighetstyper olika tillvägagångssätt även när det kommer till viktminskning.

MåBra:s viktcoach Marie Tegnér håller med.

– Till att börja med är vi olika personligheter med olika vanor som styr vårt förhållningssätt till det vi äter och dricker. Dessutom är jag övertygad om att vi mår bra av olika sorters bränsle, vilket gör att vi har det lättare eller svårare att anpassa oss till olika dieter och metoder, säger hon.

Hitta din viktpersonlighet

Robert Kushner har tidigare skrivit boken ”Personality Type Diet”, men har nu gått steget längre och tagit fram ett test som leder till sex personlighetstyper, som alla är kopplade till övervikt. Målet är att hitta sin viktpersonlighet – vilket gör det lättare att gå ner i vikt, menar han. Så här skriver han själv om testet:

”Genom hela min karriär har jag studerat olika mönster hos personer som försöker gå ner i vikt. I min senaste forskning såg jag att dessa problem går att samla i sex livsstilstyper som utgör ett stort hinder för en viktnedgång. Jag har därför utvecklat det här testet, där du får hjälp att identifiera dina hinder.”

De olika personligheterna är:

  • Den bekväma
  • Den stressade
  • Den okontrollerade
  • Träningsvägraren
  • Självkritikern
  • Allt-eller-inget-typen

Marie Tegnér, som länge jobbat med överviktiga, känner igen typerna.

– De flesta brukar se återkommande mönster och då är det ganska lätt att känna igen sig själv i de olika typerna. Jag kan se mig själv i åtminstone två av dem: den stressade och allt-eller-inget-typen. Då kan jag behöva snegla på de råd som ges för de båda. Är du ärlig mot dig själv kommer du säkert att förstå vad just du behöver jobba mest med, säger Marie Tegnér.

Hur ska man gå vidare utifrån sitt resultat?

– När du har identifierat dig själv är det dags att börja titta på de mönster som du behöver förändra. Tänk positivt, att det här ska bli intressant och att du ska göra en spännande resa. Du bör också tänka efter vilken viktminskningsmetod som passar just dig. Försök hitta en mathållning som känns genomförbar. Se även våra tips nedan.

Det vanligaste felet vi gör när vi vill gå ner i vikt, enligt Marie, är att vi letar ”quick fixes”, något som under en kort och begränsad period leder till en viktminskning. Men det är inte hållbart, menar hon.

– Många vill att det ska gå så fort som möjligt för att man sedan ska kunna äta som vanligt igen. Men detta leder enbart till jojo-bantning. I stället är det viktigt att hitta något som är långsiktigt, som går att tillämpa i vardagen under lång tid.

Hur blir man då långsiktig?

– Det gäller att hitta fördelarna med sitt nya sätt att leva. Tänk på hur bra du kommer att må när du får nya och bättre vanor. Det är dessutom bättre att göra en mindre uppoffring under en lång period än att svälta under en kortare tid.

Gör testet här: Vilka är dina svåraste vikthinder?

basta-dieten-basta-sattet-att-ga-ner-i-vikt

Gör testet: Vilka är dina svåraste vikthinder?

Läs mer:

Rasa i vikt med 17-dagarsmetoden

De vetenskapliga sätten att gå ner i vikt

Utvald läsning