BMIGå upp i viktGå ner i viktLCHFPeriodisk fastaFettförbränning

Här är svaren på era frågor om Dukan Diet!

07 jun, 2011 
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Vi har fått in hel del frågor från er läsare om Dukan Diet. Många har varit lika varandra, så de har vi sammanfattat i en och samma fråga. Här kommer Hannas svar, bland annat vilka 100 livsmedel du får äta!

Följde du några särskilda recept under dieten?

Jag följde inte några specifika Dukan-recept. Jag försökte laga vanlig mat som kalops, grönsakssoppor och andra långkok baserade på buljong, utan grädde. Från fas 2 ffår du ju äta grönsaker så då blir det lite enklare med matlagningen.

Under proteindagarna tyckte jag att det var enklast att äta grillad kyckling, varmrökt fisk, räkor, kött från grytor etc, tillsammans med ägg och keso. Kom ihåg att du får krydda maten med alla sorters kryddor, vitlök och lök.

En favorit som jag fortfarande äter är laxfilé eller annan fisk med ägg, keso och lite hackad röd lök över. Jag piffade även till keson med lite vitlök ibland för att få lite tzatziki-smak till köttet.

Annons

En Dukan-aioli utan olja gör du på några vispade äggulor och smaksätter med lite vinäger, vitlök och salt och peppar. Vinäger får du ju ha på salladen, olja är förbjuden enligt Dukan men i de fall jag stekte mat gjorde jag det i lite matfett och jag gick ner ändå.

Har försökt att läsa mig till hur mycket det kostar att göra Dukan-dieten? Kan man göra det själv eller måste man vara med på internet?

Beroende på valutakursen så kostar ett medlemskap på internet ungefär 400 kr för hela coachningen under dieten. Då får du tillgång till recept, dagens menytips och rekommenderade övningar. Tanken är att du ska väga och mäta dig och registrera dig varje dag. Då får du peppande ord och coachning från Dukan-teamet.

Själv upplevde jag det som stressande eftersom jag inte var inne på nätet så ofta och då jag inte använde mig av recepten heller så hade jag inte så stor behållning av själva medlemskapet, men det finns en hel del att hämta där om man är intresserad.

Annons

Jag undrar hur din första vecka med bara proteiner såg ut?

Hur många kcal om dagen åt du och hur mkt tränade du?

Till att börja med skulle jag rekommendera dig att göra en uträkning av din rätta vikt på www.dukandiet.co.uk. Det är helt gratis och då får du en indikation på hur många kilon du kan tänkas gå ner och hur fort du kan nå din målvikt.

Du kanske inte behöver en vecka med proteindagar,  jag hade tre dagar. Då åt jag lite lättyoghurt med lite havrekli (bra för tarmarna) och ett ägg till frukost. Till lunch och middag blev det keso, ägg och proteiner. Blev jag hungrig åt jag ett ägg eller lite yoghurt. Många ägg blev det… Det kan göra magen lite hård, så havrekli är att rekommendera, tre matskedar om dagen är vad Dukan rekommenderar.

Jag har ingen koll på hur många kcal det blev på en dag, det är ju obegränsat med proteiner så det har ingen betydelse. Min träning bestod i vardagsmotion, promenader till och från jobbet. Lycka till!

Annons

Vad jag har förstått så grundar sig dieten på 100 livsmedel. Vilka 100 då?

De 100 livsmedlen är: 

Kött

Skaldjur
43. Bläckfisk

44. Musslor

45. Hjärtmusslor

46. Krabba

47. Kräftor

48. Havskräfta

49. Hummer

50. Medelhavskräfta

51. Blåmusslor

52. Ostron

53. Räkor

54. Kammussla

55. Jätteräkor

56. Sjösnäcka

Fågel
57. Kyckling

58. Ungkyckling

59. Kycklinglever

60. Pärlhöna

61. Struts

62. Duva

63. Vaktel

64. Kalkon

Ägg
65. Hönsägg

66. Vaktelägg

Light-mejeriprodukter
67. Keso
68. Färskost

69. Grekisk yoghurt

70. Kvarg/Yoghurt (osötat eller smaksatt med sötningsmedel)

71. Lättmjölk

Grönsaker
73. Kronärtskocka

74. Sparris

75. Aubergine

76. Rödbeta

77. Broccoli

78. Kål (alla typer)

79. Morot

80. Selleri/Rotselleri

81. Sallad

82. Zuccini

83. Gurka

84. Fänkål

85. Bönor/sockerärter

86. Purjolök

87. Svamp

88. Lök

89. Palmhjärta

90. Paprika

91. Pumpa/squash

92. Rädisa

93. Rabarber

94. Sallad

95. Soyabönor

96. Spenat

97. Kålrot

98. Mangold

99. Tomat

100. Kålrot

Annons

Kan Du tipsa mig om någon sida där jag kan få hjälp, som inte är på engelska?

Många frågar om detta, så nu startar vi ett Dukan-Forum här på mabra.com där ni som följer dieten kan ta hjälp och stötta varandra – och dela med er av recept och andra tips! Så gå in här och hjälp oss att dra igång forumet!

Vad jag ska äta i attackfasen i Dukan Dieten när jag är vegetarian och inte äter mjölkprodukter?

 Då blir det nog svårt för dig att följa dieten. Kolla in listan över alla livsmedel på fråga 3 och se om du hittar något du kan äta

Förstör jag dieten om jag kompletterar med proteindrikar?

Dieten bygger ju på ett obegränsat proteinintag, så jag ser inget problem med det så länge det inte finns några gömda kolhydrater i proteindrinken. Det är ganska vanligt att proteindrinkar innehåller socker, så kolla innehållsförteckningen.

Annons