BMIGå upp i viktGå ner i viktLCHFPeriodisk fastaFettförbränning

Hanna: Så gick jag ner 5 kg med Dukan Diet

07 feb, 2011 
Hanna Karlemark före och efter Dukan Diet.
Hannas trivselkilon vägrade att försvinna. Men när hon testade succémetoden Dukan Diet försvann de på bara två veckor!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Ryktena om succédieten Dukan Diet har spridit sig som en löpeld över världen – och väckte även MåBra-redaktionens intresse. Hanna Karlemark, layoutare och bildassistent, bestämde sig för att prova metoden.

Hon har under flera år haft några trivselkilon som vägrat försvinna – och efter att hon fött barn blev det ännu svårare. Nu var det dags att bli av med extrakilona en gång för alla!

– Det handlade bara om fem kilo, men det har varit jättesvårt att bli av med dem, berättar hon.

– Jag hade hört att det skulle gå snabbt med Dukan och hade stora förväntningar.

I oktober drog hon i gång med fas ett – den tuffaste av fyra faser. Under de första dagarna fick hon bara äta proteiner och mejeriprodukter.

Hur ska jag kunna bli mätt på det här, tänkte Hanna – och öste på rejält med mat de första dagarna.

– Andra lunchen åt jag två ägg, keso och sik, och blev så mätt att jag höll på att storkna. Jag var mättare än om jag hade ätit en stor pizza, säger hon med ett skratt.

Annons

–Då insåg jag att jag inte skulle behöva vara hungrig under dieten.

Och rivstarten gav resultat direkt.

– Efter den första veckan hade jag gått ner tre kilo, och det dröjde inte länge innan folk i min omgivning började se att jag hade gått ner i vikt.

Det snabba resultatet inspirerade övriga redaktionen – och efter två veckor hade fyra kolleger hoppat på dieten!

För Hanna fortsatte kilona att rasa. Redan efter två veckor hade hon gått ner fem kilo – och efter tre veckor nådde hon sitt mål på 63 kilo.

– Det var fantastiskt! Från att inte ha kunnat gå ner ett enda kilo så bara rasade vikten, säger hon.

Plötsligt kom Hanna i jeansen som inte passat på flera år. Och kläderna i garderoben började sitta löst.

Men inför den så kallade sammanslagningsfasen var Hanna nervös över att gå upp i vikt igen. Nu fick hon börja äta kolhydrater igen – och skulle långsamt gå tillbaka till vanlig kost.

– Men i stället fortsatte jag att gå ner. Inte så jättemycket, men det var ändå skönt att viktnedgången höll i sig, säger hon.

Annons

I dag har hon gått ner drygt sex kilo – och även om hon mått jättebra under dieten, och varken upplevt humörsvängningar eller varit hungrig, så erkänner Hanna att det är vissa saker som hon saknat.

– Bröd och frukt! Men det jag saknade allra mest var bullar och fikabröd. Det har varit min stora last som jag förhoppningsvis har kommit över nu.

Vad är Dukan Diet?

Dukan Diet är en proteindiet som skapades av dr Pierre Dukan i Frankrike. Dieten består av fyra faser som tillsammans skapar en stabil viktnedgång. I den första fasen är det bara tillåtet att äta proteiner, vilket ofta ger en snabb viktnedgång. I ett långsamt tempo går man sedan tillbaka till en vanlig kost. Grunden består av 100 livsmedel (72 proteiner och 28 grönsaker) som du får äta obegränsat av.

Läs mer på www.dukandiet.com.

Läs även:
”Nya trenddieten Dukan Diet – är den farlig”?

Av: Anna Sundesten  Foto: Victoria Davidsson och Michael Förster

Annons