Hållbar viktminskning: Så funkar MåBra:s populära metod

Det här är Hållbar viktminskning:

Metoden har utvecklats för MåBra av erfarna nutritionisten Anki Sundin och syftar till att du ska få en långsiktigt hållbar viktminskning. 

Genom att jobba med att stegvis hitta nya, bättre vanor kommer du att kunna hålla dem – för gott.  När du kartlagt dina nuvarande matvanor sätter du upp realistiska mål för att sedan få smarta verktyg för att nå dem. Ett av dem är att äta mat som är god, näringsrik och mättande så fyll på med mycket proteiner, fibrer, osockrade livsmedel och långsamma kolhydrater.

Hållbar viktminskning passar dig som:

Inte har så bråttom att gå ner i vikt, men som vill ha resultat som varar för gott.

Hållbar viktminskning passar inte:

Dig som är ute efter ett snabbt ras på vågen. 

Fördelar med Hållbar viktminskning:

Du sätter realistiska mål och utgår från dina egna förutsättningar. Maten är ”vanlig” och ska vara god, näringsrik och göra dig mätt. Genom att jobba långsamt ökar dina förutsättningar för långsiktiga resultat, dels för att kroppen kan upprätthålla sin viktiga ämnesomsättning, dels för att du ändrar dina vanor i en takt du själv kan hänga med i.

Nackdelar med Hållbar viktminskning:

Om du behöver tydliga förhållningsregler för att lyckas kan det bli svårt med Hållbar viktminskning eftersom mycket utgår från dig själv, din egen analys av nuläget och just dina fallgropar (vilket också är kursens stora fördel).

Att tänka på:

Ge inte upp bara för att det går långsamt! En bra målsättning är att gå ner 10 procent av din nuvarande vikt på ett år. Väger du 75 kilo i dag är det alltså rimligt att du går ner 7,5 kilo på ett år. Och det är ynka 150 gram i veckan. Så skynda långsamt!

Så säger nutritionist Anki Sundin:

Anki Sundin är den som tagit fram den här metoden – och tycker att den är balanserad och bra ur ett långsiktigt perspektiv.

Så ska du äta vid Hållbar viktminskning:

Mat som är god, mättar bra och är näringsrik. Gemensamt för alla måltider är att de ska innehålla minst en proteinkälla. Alla rena proteinkällor är naturligt näringsrika – kött, fisk och fågel innehåller till exempel järn och magnesium, bönor och linser järn och kostfiber, ägg innehåller i stort sett alla näringsämnen vi behöver. Genom att ha minst en bra proteinkälla i varje måltid får vi alltså – förutom ett tillräckligt proteinintag – också en rad andra näringsämnen på köpet.

Du äter frukost, lunch och middag samt två mellanmål om dagen.

Undvik att äta det här:

Lågkaloriprodukter, fettsnåla livsmedel, godis, läsk, saft, juice och alkohol.

Recept:

Frukost: Rostat rågbröd med avokado och ägg

Rostat rågbröd med äggröra och avokado.

Middag: Fiskgratäng med spenat och pepparrot

Fiskgratäng med spenat och pepparrot

Mellanmål: Fruktsallad med blåbär

Fruktsallad med blåbär

Foto: Shutterstock/TT

Läs mer:

Medelhavskost och DASH-dieten: Ät för ett långt liv

Allt om hyllade ED-dieten: Gå ner i vikt utan hunger

5:2-dieten: Så funkar den populära metoden!

Hållbar viktminskning –tappa kilon utan hunger eller förbud!

Hållbar viktminskning kurs med Anki Sundin.

Hållbar viktminskning är den digitala kursen för dig som tröttnat på jojobantning och quick fixes och vill ha kunskap och praktiska redskap kring en hållbar viktminskning. MåBra:s nutritionist Anki Sundin ger dig verktyg, kunskap och inspiration för att successiv minska i fettvikt, men behålla eller till och med öka muskelmassan – det som är betydelsefullt för hälsan!

Kursen är baserad på Anki Sundins succébok, ”Optimal viktminskning”.

Detta ingår:

  • Anki Sundins bästa tips för en hållbar viktnedgång
  • Snabbkurs i näringslära
  • Filmade föreläsningar med Anki Sundin
  • Handplockade och näringsrika recept från MåBra

Läs mer och börja direkt här!

Utvald läsning