BMIGå upp i viktGå ner i viktLCHFPeriodisk fastaFettförbränning

Räkna med viktras: Här är nya sifferdieterna!

13 feb, 2013 
Här är de nya sifferdieterna.
Nu är det sifferkombinationer som avslöjar vilken kostplan du följer. Gör plats för de nya heta sifferdieterna, 5:2, 80/10/10, 8-timmarsdieten och andra tal som väger tungt just nu!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Har du precis lärt dig vad förkortningarna LCHF, GI, RS och IFD står för? Då är det läge att addera lite matematik till dina dietläxor! De nya trenddieterna har nämligen sifferkombinationer som symboler.

5:2

Ett exempel är 5:2-dieten, som just nu gör succé i bland annat Storbritannien. Metoden går kortfattat ut på att äta normal kost under fem dagar, för att sedan fasta under två.

Så fungerar det:

Dieten bygger på tanken att människan inte är skapad för konstant tillgång till mat. Initiativtagarna menar att vi är konstruerade för att jaga och äta – och fasta där emellan. Under tiden vi fastar minskar samtidigt insulinmängden och kroppen kan inte lagra fett. Metoden passar dig som upplever att vågen står still trots att du undviker kolhydrater.

Fasta dig frisk & smal med 5:2-dieten

Periodisk fasta, eller 5:2-dieten, är verkligen på tapeten just nu. Efter ett inslag om metodens hälsofördelar i SVT blev vår viktcoach så nyfiken att hon själv valde att prova. Läs mer om hennes 5:2-resa och debatten kring dieten här!

Annons

Omvärlden är enormt nyfiken på vår viktcoachs 5:2-diet, och både läsare, läkare och media följer henne med stort intresse. P4 Gävleborg har precis gjort en uppföljningsintervju med Marie – lyssna på inslaget via länken längst ner på sidan!

Vi senaste hälsokontrollen förvånades både Marie Tegnér och läkaren över de positiva förändringarna, och hon fick rådet att fortsätta med dieten för att stämma av med ytterligare prover framöver.

5:2-dieten går kortfattat ut på att äta normal kost under fem dagar, för att sedan fasta – eller minimera kaloriintaget ordentligt – under veckans resterande två dagar.

Dieten bygger på tanken att människan inte är skapad för konstant tillgång till mat. Initiativtagarna menar att vi är konstruerade för att jaga och äta – och fasta där emellan. Under tiden vi fastar minskar samtidigt insulinmängden och kroppen kan inte lagra fett.

SVT:s Vetenskapens värld ägnade ett helt program åt periodisk fasta och vilka hälsofördelar diettypen antas bära med sig.

Annons

”…Under 4-5 veckor ska jag fortsätta äta som vanligt 5 dagar i veckan, men 2 dagar/vecka kommer jag att dra ner mitt energiintag till ca 500 kcal. Testperioden börjar på tisdag och inleds med ett läkarbesök där jag kommer att lämna blodprover för att mäta kolesterol, triglycerider, glykos och IGF-1. Efter testperioden kommer vi att ta samma prover och se vad som har hänt i min kropp. Jag kommer också att väga mig och mäta min fettprocent för att se om något spännande händer.

Följ med från början!

Du som är nyfiken på periodisk fasta och Marie Tegnérs erfarenheter av 5:2-metoden kan lyssna på en intervju i P4 Extra. Klicka här för att lyssna!

I ett tidigare inslag i P4 Gävleborg berättar hon också om sina första intryck av kosthållningen. Lyssna på hela intervjun här!

Samma program gjorde sedan en uppföljning, du hittar det klippet här!

Frågor & svar om 5:2-dieten

Blir man mätt på 500 kcal, vilka dagar passar bäst för fasta och hur många måltider får man äta då? Frågorna kring 5:2-dieten är många, här svarar Marie Tegnér på de vanligaste funderingarna:

Annons

Frågor & svar om 5:2

8-timmarsdieten

En annan tydlig trend är är 8-timmarsdieten, där namnet avslöjar att det är enkelhet och snabba resultat som efterfrågas av den som följer kostplanen.

Så fungerar det:

Under åtta timmar om dagen får du äta när du vill och vad du vill, så länge som du följer din 8-timmarsplan. Varje måltid ska inkludera någon av dietens ”fat busters”, proteinrik mat som bönor, mejeriprodukter eller ägg samt någon av metodens ”health boosters”, grönsaker och frukt som exempelvis tomater och blåbär.

Du behöver inte följa dieten veckans alla dagar, det räcker med tre dagar per vecka för att se resultat på vikten, lovar initiativtagarna.

17-dagarsdieten

17-dagarsdieten lovar effektiv viktnedgång genom att lura kroppens ämnesomsättning när man äter olika saker i cykler om 17 dagar. Bakom metoden står amerikanske läkaren Mike Moreno, som medvetet lagt in tydliga förändringar i kostplanen var 17:e dag. Detta gör att viktnedgången och engagemanget får en knuff i rätt riktning, menar han.

Annons

Så fungerar det:

Under dietens första 17 dagar kapar du alla kolhydrater från kosten och äter proteinrik mat och grönsaker, samtidigt börjar du träna 17 minuter pulshöjande träning – varje dag. I nästa fas, även den i 17 dagar, adderar du lite kolhydrater med försiktighet. Under tredje fasen stabiliserar du vikten genom att återgå till ”normal” kosthållning, men ökar samtidigt mängden motion.

Den fjärde och sista perioden, som också varar livet ut, ger dig möjlighet att lyxa på helger och hitta en bra balans för att behålla vikten.

80/10/10

Är namnet på en raw food-diet som just nu upplever stora framgångar, särskilt bland personer som lider av migrän eller andra smärtsamma sjukdomar.

Så fungerar det:

80 procent av det dagliga energiintaget ska komma från kolhydrater, 10 procent från fett och 10 procent från protein.

Eftersom kosten är vegansk blir frukt och grönsaker den primära basen i allt. En frukost kan bestå av 7 bananer och en lunch av två askar vindruvor. Fett är man i regel försiktig med, avokado och nötter äts med försiktighet varannan dag.

MåBra spanar in 80/10/10-dieten

Missa inte vår intervju med Jessica Isegran, fruktarian och kvinnan bakom bloggen 40 and fit on fruit. Läs mer här!

Foto: Thinkstock

Läs mer:

Maten som krymper dina fettceller!

Viktcoachen: Så går du ner – utan diet!

Lycklig (och smal) med The Happiness Diet!

Annons