Ge dieten semester – håll vikten ändå

Ibland behöver kroppen tanka energi och koppla bort allt – från påfrestande jobb och stressig vardag till en gnagande känsla att du borde börja träna eller gå ner i vikt.

MåBra:s nutritionist Anki Sundin menar att sommaren är den ultimata tiden att ge kroppen en omstart.

– Njut, varva ner och se den som en chans att göra ett omtag efter en stressig vår. Nu släpper vi kraven och försöker skaffa distans till allt som varit, säger hon.

Läs också: Så maxar du förbränningen på promenaden

Just när det gäller dieter menar Anki att de är ganska onödiga egentligen – hon tycker att vi i stället borde avdramatisera det här med vad vi stoppar i oss.

– Mycket handlar om att ta bort värderingar kopplade till maten. Tänk inte så mycket på vad du stoppar i dig, strunta i om det blivit för mycket av det goda ett par dagar. Så länge du mestadels äter bra mat kommer inget att bli förstört av att du ”svävar ut” ibland.

Och att skippa dieten behöver inte alls leda till att du kommer att lägga på dig i sommar, tvärtom, menar Anki.

– En diet innebär ofta att man har ett lågt energiintag och en kosthållning där kroppen inte får i sig de näringsämnen och den energi den behöver. Det kan leda till att man tappar orken, de spontana aktiviteterna uteblir. Man rör sig inget utöver det man måste och släpar sig i princip genom vardagen. Det här kommer inte att leda till att du går ner i vikt.

Läs också: 21 enkla genvägar som ökar din förbränning

I stället är det bättre att ge kroppen energi så att du orkar hålla igång.

– Att äta bra mat som ger dig energi är positivt för hela kroppen, så även för vikten. Nu kommer du att orka träna på ett sätt som ger effekt. Och så länge du äter näringsrik mat i lagom mängd finns det utrymme för både fika och snacks ibland. Så strunta i dietmaten, den håller sällan i längden ändå, säger Anki.

Nu är det inte meningen att du ska släppa handbromsen helt när det gäller maten i sommar – utan tanken är att du ska hitta en balans.

– Försök att hitta en kosthållning som du kan fortsätta med lång tid framöver. Se det här som en start på något nytt och hållbart, inte något med en start och ett slut.

Och med sunt förnuft kommer man långt menar Anki.

– Ät grillat, ät sås till, ät dessert – men gör det på en rimlig nivå, så kommer du garanterat att lyckas hålla vikten i sommar. Och fort- sätter du i samma spår i höst, så kommer du aldrig mer att behöva räkna kalorier.

Läs också: Fettbrännardieten: Minska 5 kilo på 2 veckor!

Därför ska du hoppa över dieten

Du slipper tänka på mat hela tiden

Det kan lätt bli att allt i omgivningen börjar kretsa kring kalorier när man vill gå ner i vikt. Genom att skippa dieten kan du få ett sundare förhållande till mat.

Du minskar vikt-stressen

Känslan att ”jag borde gå ner i vikt” kan vara stressande – och genom att få bort det tänket kan du slappna av på ett annat sätt. Stress är överlag dåligt ur viktsynpunkt.

Du orkar mer

Genom att sluta att hålla igen på maten kommer du att få i dig mer energi – vilket gör att du orkar mer.

Fem tecken på att din diet är fel för dig

Du ska inte må dåligt av din diet.

Läs också: Fem tecken på att din diet är fel för dig

Annons:

Naturdiet har smarta måltidsalternativ för dig som söker en fullvärdig måltid eller ett näringsrikt mellanmål i farten. Alltid med ett högt proteininnehåll, lågt energiinnehåll men fullt av vitaminer och mineraler som din kropp behöver. Naturdiet är det smarta och enkla valet för dig som vill leva en hälsosam livsstil!

Läs mer på www.naturdiet.se