Frossare? Så ska du äta för att gå ner i vikt!

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev

Om testet visade att du tillhör kategorin Frossare är du medveten om hur svårt du har att sluta äta när du väl har börjat. Dina vänner tar inte en extra tur till buffébordet, men du behöver mer mat än andra för att känna mättnad, vilket innebär att du troligtvis äter för mycket.

Forskarna tror att de så kallade Frossarna inte utsöndrar tillräckligt av ett hormon från tarmen som berättar för deras hjärna att de är mätta när de äter en måltid. Utan denna naturliga stoppknapp, kommer de bara att fortsätta äta.

Så kan du göra: Den mat som rekommenderas dig kommer öka produktionen av de viktiga tarmhormonerna. Kosten är hälsosam, rik på kolhydrater med lågt glykemiskt index (GI) och rik på protein. Maten tar längre tid att smälta, hjälper aptiten och får dig att känna dig mätt längre. Och genom att äta långsamt hinner tarmhormonerna reagera med mättnadskänsla. Recept och mer om GI-metoden hittar du på MåBras hemsida mabra.com.

Så här ser din tallrik ut

1. Protein på en fjärdedel av tallriken.

Bra proteinkällor är kött, fågel, fisk, ägg, ost, baljväxter, nötter och tofu. Undvik fettrika proteinkällor som köttfärs med en fetthalt över 10 procent, processade köttprodukter som korv och feta ostar med mer än 17 procents fetthalt.

2. Kolhydrater med lågt GI på en fjärdedel av tallriken.

Glykemiskt index (GI) är ett mått på hur snabbt ditt blodsocker stiger efter att du har ätit. En kost med lågt GI håller blodsockernivån stabil och bör få dig att känna dig mätt längre. Du kan äta bröd som innehåller hela korn och frön, quinoa, fullkornsbulgur, fullkornsris/-råris och fullkornspasta. Undvik snabba kolhydrater som bakverk, godis, saft, läsk, vitt bröd, snabbmakaroner, couscous, potatismos och pommes frites.

3. Grönsaker på halva tallriken vid dagens huvudmål.

Du kan äta så många grönsaker som du vill och sallader utan tillsatt fett. Sikta på att äta minst två portioner grönsaker till varje huvudmåltid. En portion är stor som en knuten näve. Du kan äta grönsakerna råa eller tillagade. Ät tre portioner frukt varje dag, men var försiktig med de med högt GI som vindruvor, körsbär och mogna bananer.

4. Ät bara nyttigt fett som finns i exempelvis olivolja, fisk, avokado, rapsolja och nötter.

Exempel på bra mat

Frukostar:

Fullkornsflingor med filmjölk

Skinka, tomat, surdegsbröd och kokt ägg

Kalla måltider:

Keso och bär

Kyckling, matkorn och grönsallad

Fullkornspasta, grönsallad med tonfisk, lax eller annan fisk

Varma måltider:

Kyckling, rostade grönsaker och matkorn

Wokade räkor, tomatsås, fullkornspasta och grönsaker

Mellanmål:

Ät regelbundet, men om du behöver ha ett mellanmål kan du välja yoghurt med bär eller en liten näve nötter.

Redaktionens tips
Dela på: