BMIGå upp i viktGå ner i viktLCHFPeriodisk fastaFettförbränning

Forskning: Ett stökigt kök gör sötsuget värre!

17 maj, 2018 
Ser ditt kök ut såhär? Då kan det vara dags att städa, för din hälsa om inte annat!
Fram med trasan! Forskning visar att stök i köket kan fördubbla ditt småätande! Här är de enkla tipsen som oväntat hjälper dig att hålla suget i schack.
Annons

Låter du disken stå ibland? Visst är det superskönt att strunta i kaoset, men efter att ha läst det här kanske du tänker till nästa gång du svassar iväg till tv-soffan och tänker ”det där tar jag senare”.

Forskning visar nämligen att vi småäter mer när det är stökigt i köket. Ett forskarteam vid Cornell University i USA riggade upp två testkök, ett som var rent och iordningfixat (tänk hemnetannons) och ett som var fullt av disk, pappershögar och störande ljud (tänk vilken småbarnsfamilj som helst en vardag).

Man lät sedan 98 olika kvinnor (yes, bara kvinnor…) göra en skrivuppgift i de olika köken. Vissa skulle beskriva ett tillfälle i livet då allt var kaos och andra fick skriva om en situation då de hade full kontroll. Framför kvinnorna ställdes sedan skålar med kakor, kex och morötter som de fick äta så mycket de ville av.

Läs också: Så många kalorier bränner du på att städa

I det stökiga köket åt kvinnorna som skrev om kaos mer än dubbelt så många kalorier från kakor (103) som de som fokuserade på positiva händelser (38). De åt också 50 kcal mer från kakorna än de stressade kvinnorna i det rena köket. Kaoset hade dock ingen som helst påverkan på konsumtionen av morötter och kex (ingen överraskning där inte).

Forskarnas slutsatser är att det är lättare att hantera vardagskaos och sug genom att aktivt fokusera på situationer i livet när allt var under kontroll och harmoniskt. Eller genom att städa då.

via GIPHY

Bildkälla: IBL

Annons