Fixa ditt nyårslöfte - med viktcoachens hjälp!

Med rätt strategi blir utsikterna för ditt nyårslöfte mer lovande. Här får du viktcoachen Marie Tegnérs 10 bästa tips.

Bestäm själv

Nyår är en allmän befästelsedag för allas önskan om att bli bättre människor och få bättre liv. Dras inte med i den kollektiva hysterin om du inte är redo. Skjut hellre upp datumet tills du är klar med förberedelserna. Det är nämligen de som avgör hur väl du lyckas med dina föresatser.

 

Välj bort

Ofta blir vi överambitiösa och vill sanera bort alla våra fel och brister på en gång. Välj en ovana som du vill fimpa eller en ny, god vana som du vill få in i ditt liv. Koncentrera dig på den. Blunda åt annat som behöver fixas till – det kommer fler nyår och nyårslöften!

 

Lova någon annan

Ömsesidiga löften – jag lovar dig, du lovar mig – har bäst förutsättningar att hållas! Bestäm med en väninna att ni ska åka på spahelg när ni nått ert viktmål eller klarat av ert träningsmål. Det är inte lika lätt att smita när man sviker både sig själv och någon annan.

 

Gör det gratis!

Utnyttja gymmens nyårskampanjer med gratis prova-på-pass. Pröva dig fram och vänta med att köpa gymkort, motionscykel eller nya joggingskor tills du hittat träningsformen för just dig. Tänk på att motion ska vara roligt, annars kommer du att tröttna.

 

Se rött

Gör en röd lista på ”förbjudna” godsaker som är onyttiga, kaloristinna – och som du älskar. Bestäm dig för att de inte är förbjudna! En gång i veckan väljer du ut en sak från röda listan som du får äta i liten mängd. På så sätt slipper du känna att du försakar något.

 

Håll koll på gult

Fundera över vilka av dina favoriter som hamnar på gula listan, det vill säga nyttig men kaloririk mat (till exempel smörgåsar, pasta, ost, leverpastej, nötter, mörk choklad). Sådan mat kan du fortsätta att njuta av var och varannan dag, Men du behöver se upp med mängden. Istället för fyra digestivekex tar du ett.

 

Kör på grönt!

Fyll magen med kalorifattiga näringsbomber som grönsaker, frukt, fullkornsprodukter och så vidare. Då håller du dig mätt längre och risken för att du okynnesäter och sviker dina nyårslöften minskar.

 

Fixa ersättare

Hitta lätta alternativ till snacks och fet mat. Till exempel fettfria popcorn i stället för chips. Riskakor i stället för bullar. Är du en såsälskare? Hitta de goda smalvarianterna, till exempel en mustig rödvinssås i stället för en gräddsås. Pröva Marie Tegnérs goda bearnaise till köttbiten och hennes kalorisnåla salladsdressing utan fett!

 

Gläds åt tidigare misstag

Kör du med återanvändning av gamla nyårslöften? Se till att lyckas den här gången genom att dra fördel av tidigare misslyckade försök. Kartlägg fallgroparna som du trillade i förra gången och röj undan alla hinder.

Av: Eva Appelquist

Bild: Thinkstock