Forskare: "Därför vill din kropp inte gå ner i vikt"

Det är ingen vits med att säga åt överviktiga att träna och äta mindre, menar amerikanska forskare.

Det är meningslöst att säga åt överviktiga att de ska dra ner på kalorierna och träna för att gå ner i vikt, menar amerikanska forskare vid Icahn School of Medicine i New York.

Även om feta personer kan lyckas tappa sin övervikt i några månader så går mellan 80 och 95 procent av dem snart upp alla överskottskilon igen. Det beror på att de är genetiskt och biologiskt programmerade att bli överviktiga, hävdar forskarna.

När vi drar ner på kalorierna och tappar kilon sätts en rad biologiska funktioner igång, för att se till att vi går upp i vikt igen. Hjärnan, aptiten och energiförbrukningen påverkas, vilket gör det nästintill omöjligt att behålla den nya kroppsvikten, skriver forskarna i studien.

Dessa biologiska system är överlevnadsmekanismer som härstammar från när människan hade svårt att hitta tillräckligt med föda, men i dag – när vi lever i ett överflöd av kaloririk mat – leder den istället till fetma.

Istället för att bara ordinera dieter och träningsprogram till överviktiga patienter behöver läkare hitta nya sätt att påverka kroppens biologi, fortsätter forskarna, som menar att det enda som i dagsläget faktiskt ger en effektiv och varaktig viktminskning är magsäcksoperationer.

AV: Malin Karlberg

BILD: Thinkstock

Utvald läsning