Få ordning på sömnen - och gå ner i vikt

Äntligen en skön nyhet för dig som vill tappa kilon – slappa mer och sov längre! Ny forskning visar att sömn och vila har stor betydelse för midjemåttet. Vill du lyckas med din viktnedgång – börja med att kolla dina sömnvanor!

Minst sju timmar i sträck behöver du sova för att minska eller hålla vikten. Om du sover mindre än så är risken stor att du får – eller redan har – överflödskilon. Sambandet mellan sömnbrist och övervikt har bevisats i många olika studier världen över. Amerikanska läkaren och överviktsforskaren Sanjay R Patel, professor vid Case Western Reserve University i Cleveland, har sammanställt dessa studier och kommit fram till att kilona ökar när sovtimmarna minskar, framför allt hos kvinnor.

Det finns flera orsaker till viktökning bland dem som snålar in på sömn och vila:

  • Du blir hungrigare

Sömnbrist leder till att hormonerna som styr våra hunger- och mättnadskänslor hamnar i obalans. Halterna av det aptitstimulerande hormonet ghrelin ökar när vi sover dåligt. Samtidigt dämpar kroppen produktionen av mättnadshormonet leptin. Studier visar att suget efter fet mat och snabba kolhydrater ökar om man sovit dåligt. Kroppen styr automatiskt mot chips, godis och kaffebröd.

– Är man dessutom uppe sent på kvällen har man mer tid att stoppa i sig onödiga kalorier, menar Sanjay R Patel.

  • Du blir slöare

Vi gör inte av med fler kalorier när vi är uppe sent, snarare tvärtom. Studier visar att det framför allt är stillasittande aktiviteter som tv-tittande, läsning och surfande som vi ägnar oss åt under sena kvällar. Kaloriförbränningen är nästan lika låg då som om vi hade gått och lagt oss.

För lite sömn ger mindre ork för motion. Den som inte är utsövd orkar vi inte hålla i gång fysiskt. Bristen på motion gör att vi förbrukar för få kalorier och går lättare upp i vikt.

Sömnbrist påverkar också kroppstermostaten vilket stör energiförbränningen ytterligare. Vi gör av med färre kalorier – både i vaket och sovande tillstånd.

  • Du får bullmage

Stress är en av de värsta bovarna både vad gäller sömn- och viktproblem.

När vi är under press bildas stresshormoner som kortisol som gör att kroppen samlar på sig fett, framför allt runt magen. Det är en överlevnadsmekanism som garanterar att vi har ett reservlager av fett att ta av, om det blir hårda tider med mycket slit och otillräckligt med föda.

Eftersom stress leder till att du både sover sämre och får lättare att samla på dig kroppsfett är det viktigt att du ser över din livssituation när du vill gå ner i vikt. Bra mat och mycket motion är givna gå ner i vikt-vägar. Men tänk också på att ta det lugnt och att sova gott – då bäddar du för ett lyckat resultat som håller i längden.

Slappa tips för viktminskning

– Sov minst sju timmar varje natt.

– Bestäm när du ska lägga dig och håll sovtiden!

– Planera ditt tv-tittande och spela in sena program, så att du inte fastnar i soffan efter läggdags.

– Yogaövningar gör att muskelspänningar släpper så att du lättare kopplar av.

– Ta en lugn kvällspromenad så att du varvar ner på ett behagligt sätt.

– Meditation är en välkänd stressrensare.

– Avslappningsprogram på cd och internet kan hjälpa dig att komma i rätta lugn och ro-stämningen.

 

Av Eva Appelquist

Utvald läsning