BMIGå upp i viktGå ner i viktLCHFPeriodisk fastaFettförbränning

Experter varnar för den nya trenddieten torrfasta

20 feb, 2020 
Torrfasta farligt.
Den nya trenddieten ska inte bara få dig att tappa kilon snabbt, du ska även få bättre immunförsvar och fastare hud. Det menar i alla fall många hälsoprofiler som ägnar sig åt dry fasting, eller torrfasta, då man slutar dricka vatten. Men experterna håller inte med.
Annons

Torrfasta, eller dry fasting, går ut på att man slutar dricka vatten under kortare eller längre perioder. En del slutar att dricka vatten helt och hållet medan andra inte dricker alls under delar av dagen men har ett litet ”drickfönster” på någon timme då vätska är tillåtet. Vissa anhängare av dieten tillåter sig dock att dricka ”levande vätska” i form av frukt.

Hyllas av hälsoprofiler på sociala medier

Genom att ta bort vattnet sägs man bland annat slippa olika inflammatoriska tillstånd, hudproblem och svullna ögon. Wellnessprofiler på sociala medier hävdar också att dieten låter de inre organen vila och ”startar om” kroppen. De menar att vanligt kran- eller flaskvatten helt enkelt överbelastar kroppen och att det sköljer ut viktiga vitaminer ur kroppen.

Och det finns viss forskning om torrfastans hälsofördelar. Bland annat har man tittat på vad som händer med muslimer som varken äter eller dricker dagtid under ramadan.  Man har då sett att det flesta går ner i vikt, men bara temporärt. De har också färre inflammatoriska markörer, så kallade cytokiner, i blodet tre veckor in i fastan. I djurstudier har man även sett att torrfasta kan sätta fart på cellförnyelsen och att det kan hjälpa huden att läka sår snabbare.

Annons

Har farliga bieffekter

Men tittar man på dietens nackdelar överväger de fördelarna med god marginal. Att sluta dricka vatten, även om det bara är en del av dagen, kan få allvarliga följder, till och med dödsfall. Största risken är förstås att man blir uttorkad och att njurarna skadas. Bland annat ökar risken för njursten. Andra risker är trötthet, huvudvärk, ökad risk för urinvägsinfektion och dålig andedräkt, eftersom vi inte kan tillverka tillräckligt med saliv om vi inte får i oss vätska. Experter menar att det är rent trams att vanligt vatten skulle överbelasta våra organ. De menar tvärtom att många av oss dricker för lite vanligt vatten, och inte tvärtom.

Foto: TT

Läs mer: 

8 fantastiska hälsofördelar med att fasta

Dopaminfasta – så funkar den nya hälsotrenden!

Camilla Läckbergs om viktkomplexen – och hånen efter Skavlan

 

Annons