Experten: Så ska du äta för att gynna fettförbränningen

Broccoli och spenat är toppen för mättnadskänslan, menar Charlotte Erlanson-Albertsson.

Tre ordentliga mål mat och minst två mellanmål om dagen. Det är ett vanligt råd, som syftar till att hålla blodsocker, småätande och sötsug i schack. Men modellen är långt i från optimal, menar Charlotte Erlanson-Albertsson, professor i medicinsk och fysiologisk kemi. I alla fall inte när det gäller optimal fettförbränning. Och är mellanmålet en frukt? Det är ”direkt förödande” för fettförbränningen, menar hon.

I TV 4:s Malou Efter Tio diskuterat programledaren Malou von Sivers sötsug och hungerkontroll med bland annat Charlotte Erlanson-Albertsson.

Hungersignalerna stimuleras av lågt blodsocker. Kroppen tolkar det sjunkande blodsockret som en allvarlig signal, där det gäller att ta för sig av maten – och gärna snabbt. Ofta sträcker vi oss efter snabba energi i form av snabba kolhydrater som ger en kvick belöning. Efter någon timme åker blodsockret ner på nytt, vi tar ännu en genväg till snabb mättnad – och den onda cirkeln är ett faktum.

Erlanson-Albertsson menar att fel kost, av typen som är snabbsmält, inte ger kroppen en chans att känna sig nöjd.

– Vi bör istället fokusera på den mat vi är programmerade att äta, det vill säga den mat som utnyttjar hela tarmen. Vitt socker, vitt ris och vitt mjöl använder bara en liten del av tarmen för att det smälts ner väldigt fort och sedan absorberas det. Medan våra mättnadssignaler sitter längre ner i tarmen, alltså måste vi äta något som tar längre tid att smälta, säger hon i inslaget.

”Dagens tarm är arbetslös”

– Med västvärldens kosthållning får tarmarna för lite att göra, fortsätter Erlanson-Albertsson.

Istället för snabba kolhydrater, som pasta, ris och sötsaker ser hon hellre att vi äter mer av gröna bladgrönsaker, som spenat och broccoli, fet lax och havregrynsgröt.

Med ”rätt” kost, som tar lång tid att smälta, får vi också en mättnadskänsla som håller i sig, då äter vi inte onödiga småmål mellan de viktiga måltiderna. Så länge matsmältningen pågår är vi nämligen inte hungriga eller sugna på någonting sött. Och att äta långsamt är också viktigt för mättnadskänslan, du får ett högre blodsocker ju snabbare du äter – då äter du i regel mer än vad du behöver.

Tre mål om dagen räcker!

– Det är bättre att äta tre mål mat om dagen, då får vi bättre aptit- och hungerkontroll, säger Charlotte. Äter vi tre gånger om dagen blir det cirka 6 timmar mellan varje måltid, medan ett mellanmål gör att vi stoppar fettförbränningen, konstaterar Charlotte Erlanson-Albertsson i studion.

Att korttidsfasta mellan måltiderna ger alltså förbränningen en skjuts, en effekt som vi annars enbart upplever nattetid, menar experten.

– Att äta en frukt mellan måltiderna är katastrofalt, fortsätter hon. Då stoppar du fettförbränningen och blodsockret stiger.

Personer som är känsliga för blodsockerfall eller sjunkande blodsocker går att det att träna upp förmågan att hantera dippen.

– När blodsockret sjunker frisätts våra egna energireserver, då är det kroppen själv som får bjuda till.

Barn och gamla måste dock äta oftare.

Stor guide: Så ökar du fettförbränningen!

Klicka här: Stor guide: Så ökar du fettförbränningen!

Öka förbränningen & minska måtten – allt om ditt kroppsfett!

Har överviktiga personer trög ämnesomsättning, hur många fettceller har en vuxen kvinna och vilken typ av kroppsfett är farligast? MåBra pratar fett med en expert!

Läs mer

Fettbrännardieten: Minska 5 kilo på 2 veckor!

Klicka här: Fettbrännardieten: Minska 5 kilo på 2 veckor!

Så snabbt blir maten till skadligt bukfett

Läs mer: Så snabbt blir maten till skadligt bukfett

Experten: Maten som ger muffinsmidjan en match!

”Hur får jag bort hullet på magen?” undrar en MåBra-läsare. Vår nutritionist Anki Sundin tipsar om maten och motionen som ger muffinsmidjan en match.

Läs mer

Se hela inslaget från Malou Efter Tio här: http://www.tv4.se/efter-tio/klipp/så-äter-du-rätt-2558781
Foto: Thinkstock