BMIGå upp i viktGå ner i viktLCHFPeriodisk fastaFettförbränning

Experten: Så mycket behöver du träna för att gå ner i vikt

06 jul, 2016 
Det finns nationella riktlinjer kring träning och hälsa, men för att gå enr i vikt behöver du träna lite mer än så. Experten förklarar.
Annons

Genom att följa de nationella riktlinjerna för fysisk aktivitet kan du minska risken för hjärt-kärlsjukdom med 30 procent. Rekommendationen är minst 150 minuters måttlig aktivitet i veckan, vilket innebär en lätt pulshöjning och att du blir lätt andfådd. För att gå ner i vikt behöver du dock träna mer än så.

Läs även: Kvinnor över 50 får bäst effekt av träning

Eva Jansson, professor vid Karolinska institutet, kan allt om hur vi ska motionera för att må bra – och vilken typ av träning som är bäst för både vikt och hälsa. Här svarar hon på en av de vanligaste frågorna om vikt och träning.

Läs även: 4 metoder som faktiskt fungerar om du vill gå ner i vikt

Hur ska jag träna för att få ner i vikt?

– Då ska man dubbla den rekommenderade veckodosen, det vill säga minst 300 minuters träning på måttlig intensitet eller minst 150 minuter på hög intensitet.

Dessutom behöver man lägga om kosten. Inte nödvändigtvis banta, men exempelvis undvika socker, äta bättre fetter och mycket grönsaker.

En väldigt viktig aspekt i det här är att man ska fortsätta med den dubbla träningsdosen även efter att man gått ner i vikt. Det går inte att sluta direkt, för då finns stor risk att man går upp igen.

Läs även: 6 sätt att äta 500 färre kalorier – varje dag

Annons