Emelie slutade med socker – tappade 7 kilo på sju veckor

Sockret fick Emelie att tappa kilon.

Det började med att hon kände sig ständigt trött och hungrig under sin graviditet, och då låg sockret nära till hands. Hon åt mycket bröd med snabba kolhydrater och bakelser varje dag. Efter förlossningen hade suget efter sötsaker eskalerat och vågen visade på 20 kilo plus, säger hon.

– Jag insåg att det fick vara nog och det var dags att göra något åt saken. Jag började äta mindre portioner mat och unnande mig bakelser bara nån gång i veckan, fast det var en daglig kamp att försöka motstå.

Före

Emelie är 28 år gammal, 160 cm lång, och vägde 78 kilo innan hon lade om sin kost.

Emelie är 28 år gammal, 160 cm lång, och vägde 78 kilo innan hon lade om sin kost.

Genom att begränsa antalet kalorier och bakelser gick hon ner 14 kilo, vilket innebär nästan 0,4 kilo i veckan, men sen tog det tvärstopp. Det var sju kilo kvar som hon inte lyckades bli av med. Eftersom hon åt mindre mat hade hon ont om energi och hon började fundera på att sluta helt med socker.

Hon hörde av sig till en rådgivare som hon hade följt på Facebook, och med hans hjälp började hon banan mot ett sockerfritt liv.

Resultatet? Hon tappade sju kilo på sju veckor. Och samtidigt som hon valde bort sockret la hon också om andra delar av sin kost.

– Jag fick lära mig äta ekologisk mat minst sex gånger om dagen, nyttiga fetter, begränsad mängd kolhydrater, protein och alla tänkbara grönsaker. Nu efter sju veckor känner jag mig fri.

Har det varit svårt?

– Nej, eftersom det är ett val jag har gjort. Den första veckan var tuffast när jag skulle rensa kroppen. Jag hade huvudvärk, illamående och humörsvängningar men när jag tog mig igenom den veckan har allt bara flutit på bra. Det sker numera på rutin att jag tittar på bra mat för mig i affären och passar sötsaker glatt.

Emelie har gått dagliga promenader sedan sonen föddes för 10 månader sedan, men det är främst maten som fått henne att tappa vikt och må bra.

– Det är maten som ger mig energin och det är en befrielse att min jakt efter socker är borta när jag slutade helt. För mig var mitt sockerberoende som vilket beroende som helst. Man är tvungen att sluta tvärt och sluta helt för att lyckas.

Efter

Efter att ha minskat portionerna och minskat på intaget av bakelser gick Emelie ner till 64 kg, och när hon slutade helt med socker tappade hon ytterligare 7 kilo på 7 veckor, ner till 57 kg.

Efter att ha minskat portionerna och minskat på intaget av bakelser gick Emelie ner till 64 kg, och när hon slutade helt med socker tappade hon ytterligare 7 kilo på 7 veckor, ner till 57 kg.

Var det som du hade tänkt dig?

– Jag skulle säga att det var lättare än vad jag hade föreställt mig. Tack vare att jag hittat inspiration och motivation till sockerfritt levande på internet, typ Facebook och Instagram. Jag är så glad att så många där ute vill dela med sig av recept och tips. Jag har även fått med mig min sambo att leva utan socker och det gör vardagen så mycket enklare. Vi äter lika och vi båda mår mycket bättre nu.

Känner du något sötsug?

– Jag skulle påstå att sötsuget inte finns kvar. Det är det som är helt otroligt. Visst har jag tänkt tanken nån gång, ”ååå vad gott det skulle vara med en nutellamunk”, men jag är säker efter egen erfarenhet att en leder till fler och det är så lätt att komma ur banan då.

Så hur lägger du upp din kost?

– I dagsläget äter jag mat helst varannan timme, ibland kan det gå tre timmar men jag hinner aldrig känna den där hungern och därmed inte suget efter sött. När man är mätt är frestelsen inte svår att motstå. Om jag är hungrig äter jag naturell yoghurt med nötter, eller proteinpannkakor. Allt sitter ju i huvudet, hjärnspökena får inte ta över. Det gäller att vara målmedveten. Mitt mål är ett sockerfritt och energifyllt liv.

Utvald läsning