Ebba: Jag utmanade mig själv – och tappade 10 kilo!

Ebba Isacson tränade 100 pass på 100 dagar.
TV: 9 sätt att komma tillbaka efter träningsuppehåll
1:02

Efter reklamen: TV: 9 sätt att komma tillbaka efter träningsuppehåll

(1:02)

Ebba Isacson hade alltid varit aktiv, men när hon slutade spela innebandy för några år sedan blev det allt mindre träning. Hon kom ur sina rutiner och hade svårt att hitta tillbaka. Samtidigt åt hon lika mycket som innan, vilket ledde till att hon gick upp i vikt.

– Jag har alltid varit mer eller mindre överviktig, men nu vägde jag mer än någonsin. Jag kände mig stor och trött och var tvungen att göra något åt situationen, berättar hon.

Ebba ville komma i form på ett sätt som kunde bli hållbart i längden, ingen ”quick fix”.

– Dieter har aldrig varit något för mig, det blir aldrig långsiktigt, så jag bestämde mig för att satsa på träning i stället.

Hittade en utmaning

För att få inspiration letade hon runt på olika sociala medier. Där var det många som höll på med olika former av utmaningar. Det gav Ebba idén att sätta ihop sin alldeles egen.

– Jag bestämde mig för att träna 100 pass på 100 dagar. Det kanske låter som mycket, men för mig kändes det som gott om tid att komma in i nya rutiner, för det var det jag ville. Det tar ju ett tag för kroppen och hjärnan att tänka om.

Målet var att göra någon form av fysisk aktivitet varje dag. Det kunde vara allt ifrån långa, tunga styrkepass på gymmet till lugna promenader till och från jobbet.

– Det kändes jätteroligt och motiverande, säger hon.

Ebba började utmaningen med att ta bilder, väga sig och ta några olika mått. Hon noterade också hur hon mådde. Sedan gjorde hon uppföljningar efter 25, 50, 75 och 100 dagar.

– Det var ett intressant sätt att följa utvecklingen. Efter 25 dagar hade det till exempel nästan inte hänt något alls på vikten, men måtten hade minskat. Och jag var så mycket piggare och gladare.

Hade tappat 10 kilo

Under utmaningens gång började hon lägga ut bilder på Instagram, dels för att inspirera andra, dels för att behålla den egna motivationen.

– Jag kunde ju inte hoppa av efter att jag berättat för alla om min resa. Sedan var det jätteroligt att flera personer valde att hoppa på min utmaning.

När Ebba gjorde en sista invägning efter de 100 dagarna hade hon gått ner över 10 kilo.

– Plötsligt började det bli roligt att handla kläder igen. Och jag mådde så mycket bättre på alla sätt.

I dag har hon gått ner ytterligare sju kilo och känner sig som en ny person.

– Jag har en helt annan energi, både på jobbet och på fritiden. Och jag ser på saker på ett mer positivt sätt.

Jämför sig inte med andra

Numera tränar hon inte varje dag, men har kommit in i de rutiner hon ville med utmaningen.

– Jag har som mål att träna 3–4 dagar i veckan. Ibland blir det mer, ibland mindre. Jag lyssnar på min kropp och utgår ifrån den, säger hon.

En sak som hela tiden varit viktig för Ebba är att inte jämföra sig med andra.

– Jag har hela tiden utgått från mig själv och min förmåga. Jag fokuserade inte så mycket utåt.

Hon vill inte heller att andra ska jämföra sig med henne, utan tycker att man ska utgå från sig själv och se sina egna framsteg.

– Det är viktigt för mig att jag inte påverkar andra negativt. Jag vill inte bidra till någon press hos andra utan vill att alla ska göra på sitt sätt.

 

Läs mer:

Experten: Så lyckas du gå ner i vikt – med rätt nyårslöfte

Enkla sättet att räkna kalorier – hjälper dig gå ner i vikt

Så ska du INTE träna om du vill gå ner i vikt