BMIGå upp i viktGå ner i viktLCHFPeriodisk fastaFettförbränning

Ursäkterna som förstör din viktnedgång...

24 sep, 2010 
Skippa ursäkterna med några enkla medel.
Det är lätt att hitta ursäkter både när det gäller träning och matvanor. Man har inte tid, lust - eller motivationen att göra en förändring. Men det går att komma över hindren och sluta med ursäkterna.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Tidningen Prevention har pratat med forskare inom träning och viktminskning och låtit dem sammanställa de vanligaste ursäkterna – och hur de kan besegras.

1. Jag kan inte motstå sötsuget

Många produkter innehåller sötningsmedel som gör att kroppen skriker efter ännu mer socker. Så om du blir sötsugen, ät något som verkligen stillar suget, exempelvis en näve krossad mörk choklad med nötter och torkad frukt. Då får du något sött – och fibrer och protein på köpet!

2. Jag har inte tid att träna

När det gäller träning så fungerar ”många bäckar små” lika bra som ett långt träningspass. Kläm in några tio minuterspromenader under dagen så är du snabbt uppe i en timmes fysisk aktivitet på en dag. Träning behöver inte betyda en långkörare på gymmet.

3. Det kommer alltid något i vägen

Se till att ha en back up-plan om det dyker upp något som förstör dina träningsplaner. Det kan vara att ha några tränings-dvd:er hemma till exempel. Eller ett gummiband i en låda på jobbet, så att du kan göra några övningar på lunchen.

Annons

4. Jag gillar inte att bli svettig

Du behöver inte träna så hårt att du blir genomsvettig. Ett bra riktmärke är att träna på en intensitet där du fortfarande kan föra en konversation.

5. Det är inte kul att träna

Det går att hitta rätt träning för dig. Studier visar till exempel att sociala personer trivs bäst med högintensiv träning med musik, medan blygare personer trivs bättre att träna på egen hand, exepmelvis på löpbandet. Ett annat tips är att variera träningen, då blir det aldrig långtråkigt!

6. Det är ingen idé, jag ser ändå inga resultat

Ge inte upp, det kan ta flera månader innan resultaten börjar synas. Oftast ger styrketräning snabbare resultat än konditionsträning.

7. Jag saknar viljan

Sikta inte efter att bli perfekt, då känns målet så långt borta – och det är lättare att ge upp. Ha små delmål i stället. Sedan gäller det att inte ge upp efter ett bakslag. Blev det en tårtbit i går? Satsa på ett nyttigare alternativ i dag i stället!

Annons

8. Mina känslor styr vad jag äter

Tröstätande är en dålig ovana som det går att bli av med. Försök hitta vad det är som gör att du tröstäter och försök bryta den onda cirkeln. Äter du när du är hemma själv på kvällen? Gå en promenad i stället.

9. Jag gillar inte att utesluta saker

Gör små delmål där du skär ner på viss typ av mat, men uteslut den inte helt. Bestäm till exempel att du ska skippa kakan till eftermiddagskaffet på jobbet under en månad. När månaden sedan är slut brukar kakstoppet hålla i sig.
Foto: Thinkstock

Annons