Dieten som är extra effektiv mot magfettet!

Midjemått och bukomfång är ett viktigt hälsomått, särskilt för kvinnor. Bukfettet kan orsaka större hälsoproblem än det fett som samlas på andra ställen på kroppen. Studier har visat att bukfetma kan sammankopplas med både hjärt-kärlsjukdom, demens, diabetes, cancer, högt blodtryck och benskörhet.

Bukomfånget ska inte överstiga 88 cm för kvinnor. Vill du ha hjälp att tolka ditt mätresultat? Längst ner i artikeln ser du hur du gör!

Biter bra på bukfettet

Enligt en ny studie är medelhavskosten extra effektiv för den som vill gå ner i vikt och parallellt tappa det skadliga bukfettet.

När forskare vid Harvad lät 800 personer äta enligt medelhavsdieten var resultatet slående. De personer vars matintag till största delen kom från medelhavsmat hade 43 procent lägre risk för att gå upp i vikt jämfört med den testgrupp som åt minst andel medelhavskost. De hade också 35 procent större chans att minska midjemåttet jämfört med samma referensgrupp.

Man kunde också notera sänkt blodtryck och kolesterolvärde bland de deltagare som åt mycket medelhavsmat.

Enligt Harvardforskarna är det dietens grönsaker, fullkornsprodukter, sunda fetter och fisk som är den största framgångsfaktorn. Medelhavsdieten är också restriktiv med mejeriprodukter, rött kött och större mängder alkohol.

Tidigare studier har också påvisat ett samband mellan medelhavskost och minskad risk att drabbas av depression.

ALLT om medelhavsdieten – fakta, recept och tips!

Sallad och grönsaker är ett daglig inslag i kost inspirerad av Medelhavet!

”Det här är bästa dieten för hälsa och vikt”, säger ledande forskare. Här hittar du fler bevis för att medelhavsdieten gynnar din hälsa!

Läs mer!

Lev längre med medelhavskost: Äter du rätt? Testa här!

Mat från medelhavet är rena superkuren.

Den som äter medelhavsmat är friskare och lever 5–15 år längre än en person med andra matvanor. Testa själv hur du ligger till!

Gör testet här!

 

Så blir du av med det farliga bukfettet!

Ge muffinsmidjan en match med några av våra tips nedan!

Fettet kring midja och mage är inte bara ett hinder när du knäpper byxorna. Putmagen kan också stå i vägen för ett långt och hälsosamt liv. Så här blir du av med den – en gång för alla!

Läs mer här!

 

Mätning av midjemåttet

Olika former av övervikt är olika farliga. Det är avgörande hur fettet är placerat. Om det sitter kring magen och bröstkorgen är det farligare än om det sitter på låren eller baken. Ju högre upp fettet sitter, desto högre risk för diabetes, hjärt- och kärlsjukdomar och cancer.

Så här tolkar kvinnor resultatet:

Under 80 centimeter = Bra

Mellan 80-88 centimeter = OK, men se upp

Över 88 centimeter = Hälsorisk

Så här tolkar män resultatet:

Under 94 centimeter = Bra

Mellan 94-102 centimeter = OK, men se upp

Över 102 centimeter = Hälsorisk

 

Källor: Harvard, kk.no

Utvald läsning