BMIGå upp i viktGå ner i viktLCHFPeriodisk fastaFettförbränning

De 13 absolut värsta dieterna genom tiderna

20 feb, 2017 
Att satsa på barnmat,cigaretter eller luft som diet? Jo, folk har gjort det!
Konstiga, äckliga, farliga och ineffektiva. Många märkliga dieter har man hört om – men de här tar priset!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Nog har du stött på nyheter om nya dieter och tänkt: ”Det här måste vara för bra för att vara sant!”. Och jodå – ibland är det varken bra eller sant.

Här har vi samlat 13 av de genom tiderna märkligaste och sämsta dieterna som vi blivit påprackade – och som ni förhoppingsvis INTE testat!

Känner du igen någon?

Cigarettdieten

När den amerikanska tobaksindustrin i början 1920-talet började marknadsföra cigaretter genom att framhäva deras ”slimmande effekt” ökade antalet kvinnliga rökare markant. Det framkom först senare att flera stora tobakstillverkare tillsatte starkt aptitdämpande ämnen i cigaretterna.

Ja, idag säger det sig självt att rökning är ett väldigt ohälsosamt sätt att försöka gå ner i vikt. Förutom att det i långa loppet kan få dig att gå UPP i vikt så ökar rökning även risken för cancer, hjärt- kärlsjukdomar och kroniska lungsjukdomar.

Läs också: Sluta röka utan att gå upp i vikt

Sista chansen-dieten

I mitten av 70-talet skapade läkaren Robert Linn den här dieten. I hans dietprogram fick personerna inte äta något annat än ett proteinelixir som han kallade ”Prolinn” några gånger om dagen.

Annons

Elixiret bestod av malda djurhudar, senor och slaktrester ihop med sötningsmedel och artificiella smakämnen. Det slutade med att den amerikanska folkhälsomyndigheten fick kliva in efter att några fantaster av dieten dött.

Tuggadieten

Rester av den här dieten lever kvar i dag – nämligen att man ska tugga maten ordentligt, eftersom det hjälper en att äta långsammare och därmed känna mättnadskänslorna tydligare.

Men det började hos den erkände dietexperten Horace Fletcher, som kom på att man skulle tugga varje tugga MINST 32 gånger, till en flytande massa som sedan skulle få rinna ner i halsen. Resterna i munnen skulle spottas ut.

Problemet med den här dieten var mest att Horace Fletcher gick till överdrift. Att tugga ordentligt är som sagt något som lever kvar i dag, men att låta maten rinna ner i halsen låter bara obehagligt och som en stor sätta-i-halsen-risk!

Läs också: 5 anledningar att tugga maten ordentligt

Annons

Shangri-La-dieten

Psykologiprofessorn Seth Roberts utvecklade den här dieten som egentligen är ett sätt att dämpa hunger. Hans teori är att varje människa har en ”utgångsvikt”, som man ska kunna minska genom att äta vissa neutrala livsmedel. Till exempel ska man dricka olivolja eller 1-2 matskedar socker i vatten någon timme innan ett mål mat, två gånger dagligen.

Det här låter ju som en diet man kan genomleva. Problemet är bara att vetenskapen bakom dieten ä minst sagt tveksam, samt att det inte finns några andra ramar för hur du ska äta. Och vi tvekar på att någon går ner i vikt att att förutom sitt vanliga intag av mat dessutom hälla i sig olivolja.

Amfetamindieten

På 1940-talet användes amfetamin i tablettform som hjälp för soldaterna i kriget att hålla sig vakna under längre tid, då det är starkt uppiggande. Men snabbt spred sig också att det var ett ”viktminskningsmirakel” som dämpade hunger som inget annat.

Annons

Nackdelarna visade sig rätt så snabbt vara fler än fördelarna, då amfetamin är svårt beroendeframkallande och kan leda till hjärtproblem och sömnstörningar bland annat.

Grapefruktdieten

Att grapefrukt är en superråvara i viktsammanhang är ingen nyhet. Faktum är att frukten fick sitt uppsving redan på 1930-talet, och då med en diet som gick ut på att äta bara grapefrukt. Till frukost, lunch och middag. Liknande monodieter – som går ut på att man endast livnär sig på en eller ytterst få livsmedel – blev populära på 1970-talet, tillexempel ananasdieten eller kålsoppedieten.

Nackdelen är att även om grapefrukt är nyttigt så innehåller det inte alla näringsämnen vi behöver för att må bra, och inte tillräckligt med kalorier för att vi ska orka leva ett normalt liv. Risken för undernäring och sjukdomar är alltså överhängande om man tänker testa den här dieten under en längre tid.

Läs också: Grapefrukt bränner fett och sänker blodsockret

Annons

Saftdieten

1976 slog denna diet igenom, som går ut på att inte äta något alls och bara dricka en saft gjord på vatten, lönnsirap, cayennepeppar och citron i tio dagar. Eftersom kaloriinnehållet innebär ett rejält underskott så är det rimligt att personerna som testade dieten faktiskt gick ner snabbt i vikt.

Däremot mådde de nog inget vidare. Förutom hungern kände de sig antagligen väldigt trötta och håglösa, samt hade ständig huvudvärk. Det de tappade mest av var antagligen muskelmassa eftersom kroppen slår på svältläge och håller hårt i fettet. Dessutom innehåller saften knappt något alls i form av mineraler, vitaminer och proteiner.

Andningsdieten

Något geni kom på ”breatharianism” – att man kan leva på andlighet och solsken allena, mat och vatten är alltså helt onödigt. Wiley Brooks startade ett institut för ”breatharianer” i USA – men fångades på bild av pressen när han drack läsk och åt snabbmat.

Annons

Det här är egentligen en långvarig fasta, och det enda forskare kan säga om den här dieten är att den i längden kommer att döda en.

Alkoholdieten

1964 gav Robert Cameron ut boken ”Drinking man’s diet”. Där var han varken den första eller sista som menade att kolhydrater skulle undvikas i kosten. Men: Hans signum var att man skulle tillsätta alkohol istället. Gin, vodka och whisky innehåller få kolhydrater, menade han, och därför var detta en diet som främjade viktminskning.

Vad han inte skrev om då var alla negativa effekter en stor alkoholkonsumtion kan ha på kroppen, som att det kan vara cancerframkallande, skada inre organ, främja depression etc. Och det förutom att alkohol innehåller MASSOR av kalorier!

Trots detta sålde Camerons bok 2,4 miljoner exemplar, översatt på 13 språk, på två år, enligt Forbes.

Läs också: Fördelar och nackdelar med att dricka vin

Bomullsdieten

En diet som tyvärr inte är ovanlig bland catwalkmodeller – och har börjat spridas bland tonåriga tjejer. Genom att äta bomullstussar istället för mat känner de sig mätta utan att få i sig kalorier.

Annons

Problemet är att kroppen inte kan bryta ner bomull, istället kan det göra stor skada genom till exempel förstoppning i tarmarna och besoarer. Dessutom består flera bomullsmärken inte alls av bomull, utan av blekta plyesterfibrer – som är fulla av kemikalier

Barnmatsdieten

Kring 2010 började det dyka upp artiklar om hur kändisar som Reese Witherspoon och Jennifer Aniston använde sig av denna diet. Det går alltså ut på att byta ut en eller flera av dagens mål med en burk barnmat.

Problemet är att barnmat inte är mat för vuxna, och innehåller inte alla de näringsämnen som en vuxen människa behöver. Den är dessutom relativt energirik eftersom barn behöver näring för att växa. Så äter du en normalstor portion kommer du rimligtvis att gå UPP i vikt istället.

Dessutom blir du antagligen hungrigare av bristen på protein samt att inte få tugga någon mat.

Läs också: Så enkelt gör du egen barnmat

Binnikemaskdieten

Kanske den äckligaste av de alla. På 1920-talet såldes piller med binnikemaskar i. Tanken var att masken skulle suga sig fast i tarmen och börja äta av maten du stoppar i dig. Det är precis vad den gör också. problemet är bara att den inte i första hand äter fett och kolhydrater, utan även de näringsämnen du behöver för att överleva.

Annons

Forskaran rekommenderar INTE den här dieten till någon därför. Dessutom kan masken fortplanta sig i din kropp och ge dig allvarliga matmältningsproblem.

Blodtypsdieten

När Peter D’Adamos bok ”Eat Right 4 Your Type” kom ut 1996 blev den en stor succé. Enligt författaren ska ens blodgrupp avgöra vad man bör äta och vad man bör undvika.

Till exempel ska personer med blodtyp 0 satsta på proteiner men undvika gryn och mejeriprodukter.

Det här är ingen farlig diet, men det finns heller inget i vetenskapen som styrker den eller några bevis för att den fungerar.

Källa, iForm, Forbes, ABC News, Wikipedia med fler

Foto: Thinkstock

Fettbrännardieter: Minska 5 kilo på två veckor

fruktsocker

Läs också: Fettbrännardieter: Minska 5 kilo på två veckor

Annons