Därför får vissa större midjemått än andra – trots samma livsstil

23 jan, 2019 
Midjemåttet påverkas av mer än mat och hormoner.
Nu vet forskare varför vissa lättare lagrar fett kring midjan och andra på lår och rumpa. Och det har inget med våra hormoner att göra...
Annons

Män och kvinnor tenderar att lagra fett i olika delar av kroppen. Kvinnor har till exempel lättare för att lagra fett på höfter och lår, medan män i högre utsträckning lagrar fett i buken. Man har tidigare antagit att detta beror på våra könshormoner, östrogen och testosteron.

Men nu har forskare vid Uppsala universitet tittat på hur vi påverkas av våra gener. Kan de ha betydelse för var på kroppen vi lagrar fett? Svaret är ja – det finns en genetisk påverkan.

Kvinnor påverkas mer

Recept.se Nyhetsbrev

När forskargruppen undersökte fördelningen av fett hos nära 360 000 personer hittade de nästan hundra gener som påverkar fördelningen av fettvävnad till de olika delarna av kroppen. De såg också en tydlig skillnad mellan kvinnor och män, där kvinnor påverkades i högre grad.

– Vi blev förvånade över det stora antalet gener som bara hade effekt hos kvinnor, säger Åsa Johansson, docent vid Uppsala universitet och en av forskarna bakom studien.

Annons

Eftersom bukfetma är förknippat med en ökad risk för bland annat hjärtkärlsjukdom hoppas forskarna att den här kunskapen kan leda till att man kan ta fram läkemedel som påverkar fördelningen av kroppsfett.

Bild: Shutterstock/TT

Läs mer:

Genetiska mutationer kan ge oss superkrafter

Generna kan ligga bakom din (o)vilja att träna

Här är generna som kan göra dig överviktig…

Annons