Biggest loser: Därför går deltagarna upp i vikt igen

Varför får deltagarna i Biggest loser tillbaka sin övervikt?

Nästan alla deltagare från säsong 8 av amerikanska Biggest Loser har gått upp vikten de förlorade under programmet, rapporterar New York Times. Även vinnaren Danny Cahill som tappade mer än 108 kg på bara sju månader – den största viktnedgången i programmets historia.

Säsong 8 sändes år 2009. I dag har Danny Cahill gått upp mer än 45 kg, och några av de andra deltagarna från säsongen väger till och med mer i dag än de gjorde innan de påbörjade programmet.

Följde deltagarna i 6 år

Kevin Hall forskar inom ämnet metabolism vid National Institute of Health. Han bestämde sig för att följa deltagarna under sex år efter deras deltagande i programmet. Målet var att visa vad som händer på sikt med människor som går ner extremt mycket i vikt genom intensiv bantning och träning.

Resultaten var såväl skrämmande som förbluffande, uppger forskaren till NY Times. Hans studier visade nämligen hur kraftigt kroppen kämpar emot viktnedgången.

Metabolismen sattes ur spel

Det har att göra med hur många kalorier en person bränner i vila. I början av programmet visade de överviktiga deltagarna en normal metabolism för deras kroppsstorlek. De brände alltså normalt mycket kalorier för personer i deras viktklass.

Men i slutet av programmet, när deltagarna hade gått ner mycket i vikt, hade deras metabolism saktat ner radikalt – vilket ledde till att deras kroppar inte brände tillräckligt många kalorier för att hålla deras nya vikt.

Det chockerande fyndet

Att personer som medvetet har försökt gå ner i vikt får en långsammare metabolism när dieten avslutas är ingenting nytt. Det har tidigare forskning redan slagit fast. Det som verkligen chockerade Kevin Hall var det som hände åren efter viktnedgången.

Med åren kom vikten tillbaka för många av deltagarna, men metabolismen återhämtade sig inte. Den blev tvärtom ännu långsammare och deltagarna fortsatte därför gå upp i vikt. Kroppen verkade jobba intensivt med att få tillbaka de förlorade kilona och återgå till den ursprungliga övervikten.

Danny Cahill som vann säsongen har märkt av detta med råge. Hans metabolism saktade ner så mycket att han nu måste äta 800 kalorier mindre än en genomsnittlig man i hans storlek. Allt annat omvandlas till fett.

Källa: NY Times

Läs mer:

Tappa kilon utan träning – här är hemliga ingrediensen

Så många svenskar jojo-bantar – är du en av dem?

Ny studie: Övervikt vanligare efter lång graviditet

Utvald läsning