Bästa sättet att hålla vikten när du gått ner

Lågenergidieter kan snabbt få igång viktminskningen, men risken är stor att du går upp i  vikt när du börjar äta normalt. Men nu har forskare vid Sahlgrenska akademin i Göteborg hittat ett sätt som gör det lättare att undvika viktökningen. Knepet är att gradvis gå tillbaka till att äta normalt  – i stället för att börja direkt när lågenergidieten är över.

I studien deltog  260 personer som under 12 veckor gick på en diet som bestod av soppor och milkshakes. Efter de 12 veckorna delades deltagarna in i två grupper där den ena bytte tillbaka till sin ”vanliga” kost efter en vecka – medan den andra gruppen ökade sitt matintag långsamt under sex veckor. Tio månader efter studien hade personerna med den långsamma tillbakagången ökat 4 procent i vikt – medan de andra ökat drygt 8 procent.

-Vi ville titta på olika behandlingsråd för övergången från lågenergikost till vanlig mat, och bedöma vad som faktiskt fungerar, säger Lena Gripeteg, forskare vid Sahlgrenska Akademin.

– Och ett enkelt tips som verkar fungera är att långsamt återgå till normal mat efter att man har gått ner i vikt med lågenergi-diet.

Av Anna Eriksson


Utvald läsning