Abba-Benny om sin krigardiet: "Äter vad jag vill i fyra timmar"

I december fyller den legendariska musikern och före detta Abba-medlemmen Benny Andersson 71 år. Men trots att han passerat pensionsåldern, håller han fortfarande i gång och jobbar lika mycket som tidigare. I höst släpper han ett nytt soloalbum med pianostycken från hans långa karriär.

Förutom att han jobbar mycket, gör han också sitt bästa för att hålla kroppen i trim. I veckans avsnitt av ”Skavlan” berättar han om sin diet som bland annat innebär att han numera skippar både frukost och lunch.

Läs också: Leif GW Persson har tappat 25 kilo sedan nyår 

– Den heter ”the warrior diet”. Man har ett fönster på fyra timmar då man kan äta hur mycket man vill av vad som helst, om man inte äter någonting alls under resten av dygnet. Det passar mig bra. Jag går i alla fall inte upp i vikt, säger han i programmet.

Inspiration från Sparta och Rom

”The warrior diet”, eller ”krigardieten”, grundar sig i en bok med samma namn som gavs ut 2001 av den israeliske närings- och fitnessexperten Ori Hofmekler. Hans metod – som innebär att man fastar stora delar av dagen och sedan äter mycket under kvällen – bygger på en teori om hur människan ursprungligen är byggd för att äta.

Läs också: Kalle Moraeus gick ner i vikt med Montignac-metod

Han ska också ha tagit inspiration från gamla krigarsamhällen som Sparta och det romerska riket, och hans rekommendationer går ofta stick i stäv med andra moderna metoder för att gå ner i vikt. 

Inga problem med blodsockret

Programledaren Fredrik Skavlan undrar om han inte blir ”väldigt aggressiv” av att gå utan mat under så många timmar.

– Nej, jag har inga blodsockerproblem faktiskt, svarar Benny Andersson.

Han berättar i programmet att han har hållit på med ”krigardieten” i många år, och den fyller sin funktion.

– Jag mår bra av det, det har funkat fint.

Läs också: Anna Books nytändning efter Biggest loser: ”Jag är jättelycklig”

Övriga gäster i veckans avsnitt av ”Skavlan” är bland annat författaren David Lagercrantz och den afrikanske människorättsaktivisten Josephat Torner som kämpar för människor med albinism.

”Skavlan” sänds fredagar klockan 21.00 i SVT1 och klockan 16.00 i SVT Play.

Artikeln publicerades först på Året Runt.

 

Utvald läsning