6 vanliga misstag du gör när du vill vara nyttig

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev

Du tränar, äter varierat och får lagom med sömn i hopp om att nå dina uppsatta hälsomål – men står trots det kvar och stampar på samma plats som innan.

Vi listar sex vanliga hälsomisstag som gör att du inte når hela vägen fram och får de resultat du vill ha.

Du inför matförbud

Att förbjuda viss mat är ett vanligt misstag och det är inte svårt att lista ut varför. Att inte få äta sina matfavoriter – till exempel pizza, hamburgare eller godis – blir helt enkelt för tråkigt i längden och kan göra att den mest ambitiöse ger upp.

En bättre strategi är att äta din älsklingsmat vid enstaka tillfällen och i måttlig mängd. Att äta en hamburgare är till exempel ingen katastrof, och genom att äta med måtta kanske du till slut upptäcker att du inte behöver äta så mycket som du trodde från början.

Du glömmer ”vinkalorierna”

Oftast är vi bäst på att fokusera på maten när vi försöker leva nyttigt, men det vi dricker spelar minst lika stor roll. Vin, öl, drinkar – alla alkoholhaltiga drycker – innehåller kalorier och socker. Ett glas då och då är självklart inte hela världen men om du går loss under en helg får du i dig en större mängd kalorier, trots att du har ätit nyttigt och hälsosamt hela veckan.

Håll koll på hur mycket du dricker och välj dryck med omsorg – torrt vin och genomskinlig sprit är till exempel bättre än mörka och söta varianter.

Du testar ständigt trendiga dieter

Oavsett om du vill gå ner i vikt eller känna dig piggare krävs en livsstilsförändring från din sida. Att ta en snabbkur, som att till exempel fasta eller juica, fungerar kanske på kort sikt men så fort du återgår till normala rutiner är du ofta tillbaka på samma plats som innan. Det mest effektiva på lång sikt är att äta en varierad kost med bra råvaror, att äta en lagom stora portioner och att motionera.

Du gör en måltid av mellanmålet

Ett bra mellanmål före lunch och middag håller blodsockernivån i kroppen stabil, och är därför en bra och hälsosam rutin att föra in. Men det är skillnad på mellanmål och mellanmål, och kanske äter du lite mer än vad som var tänkt från början. Äter du två nävar nötter istället för en får du i dig betydligt mer kalorier, och många färdiga mellanmål som går att köpa i affären innehåller onödigt mycket socker.

Tänk på att ditt mellanmål ska innehålla mycket protein och bra fetter, och att målet är att du ska hålla dig mätt till nästa måltid. Försök att undvika snabba kolhydrater, och att hålla dig till 200 kalorier när det gäller mellanmål.

Du äter för lite till frukost

En bra frukost ska helst göra att du står dig i flera timmar. En skål müsli och lite frukt är bra, men genom att lägga till nyttiga fetter och protein, till exempel mandlar eller mandelsmör och protein i form av ett kokt ägg, gör du ett ännu bättre val.

Du tänker att sallad alltid är det bästa lunchalternativet

En näringsrik sallad med grönsaker, protein och bra fett är självklart ett bra lunchval, men många glömmer bort att dressingen kan vara väldigt kaloririk, liksom bacon, ost och krutonger.  Avokado och olivolja innehåller bra fetter, men är också kaloririka, så det kan vara en bra idé att hålla koll på hur mycket du får i dig där också.

Källa: Expressen Foto: IBL

Läs mer:

Sallad – fem bovar som gör den onyttig

Samla på motgångar – och nå ditt viktmål

Stort test: Därför går du inte ner i vikt! 

Därför går du inte ner i vikt – trots att du äter nyttigt

Mer inspirerande innehåll från oss på MåBra:

Dela på: