BMIGå upp i viktGå ner i viktLCHFPeriodisk fastaFettförbränning

6 livsmedel som leder till att du går upp i vikt

04 feb, 2020 
Viss mat leder till mer viktuppgång.
Vill du gå ner i vikt är det en viss typ av mat du bör undvika. Här är de värsta livsmedlen.
Annons

Det finns vissa livsmedel som är sämre för vikten än andra. Nu har forskarna i en ny studie tagit reda på vilken typ av mat som är allra sämst.

I studien fastslår de att den mat som man starkast kan koppla till övervikt och så kallat metaboliskt syndrom är ultraprocessad mat, det vill säga livsmedel där man tillsatt minst fem andra ingredienser. Det kan vara olika slags sötningsmedel, färgämnen och konserveringsmedel.

Detta stöds även av ytterligare en studie. Den visar att när deltagarna åt ultraprocessad mat fick de i genomsnitt i sig 508 kalorier mer per dag och ökade i snitt 1 kilo under två veckor. När de åt oprocessad mat minskade de i stället i vikt.

Den studien, som släpptes förra året, var den första i sitt slag som kunde visa på kopplingen mellan fetma och processad mat, även om forskare länge misstänkt det.

Den här maten leder till viktuppgång

Här är några av de livsmedel som är sämst för vikten – vissa är föga överraskande, men andra har tidigare mest uppmärksammats för sina negativa effekter på hälsa och miljö.

Annons

1. Chips

Våra älskade potatischips är dessvärre otroligt kaloririka, de innehåller ofta mer än 500 kalorier per 100 gram.

2. Sockersötade drycker

Att dricka sina kalorier är aldrig bra – och det finns massor av evidens för att läsk är en bidragande faktor till övervikt. Senast 2018 kom en forskningsgenomgång som kopplar konsumtionen av sockrade drycker till övervikt och fetma.

3. Sötsaker

Ingen direkt överraskning att dessa kan leda till viktuppgång. Problemet är att efterrätter, fika och andra godsaker många gånger innehåller både mycket fett och socker, vilket gör dem kaloririka. Dessutom kan kombinationen av fett och socker göra att vi äter mer.

4. Raffinerade kolhydrater

När det kommer till kolhydrater gäller det att välja sådana som är av bättre kvalitet. Raffinerade kolhydrater är detsamma som snabba kolhydrater, det vill säga socker, vitt mjöl, stärkelse etc. Så att byta ut dem mot långsamma, fiberrika kolhydrater, såsom fullkornsprodukter, är bra ur både vikt- och hälsoperspektiv.

Annons

5. Rött kött

Det röda köttet, såsom fläsk- och nötkött, har framför allt fått dåligt rykte på grund av dess påverkan på hälsan och miljön. Men det kan alltså också vara en orsak till att man går upp i vikt, det visar bland annat en stor studie gjord på 120 000 kvinnor och män.

6. Processat kött

WHO har klassat processat kött, såsom korv, skinka och bacon, som potentiellt cancerframkallande, men det inte alla vet är att det kan även ha en koppling till övervikt.

Forskarna bakom studien fastslår också att ett lågt köttintag, fiberrik mat samt ett minimalt intag av processade livsmedel kan kopplas till lägre vikt och färre kroniska sjukdomar.

Foto: TT
Källa: Health.com

Läs mer:
Experten: Träningen som bränner mest fett
8 orsaker till att du har ökat i vikt – som INTE beror på mer kroppsfett
Operastjärnan om viktresan: ”Har aldrig handlat om att banta”

Annons