6 avgörande faktorer för varaktig viktminskning

Här är några effektiva sätt att hålla vikten efter en viktminskning, enligt studier.
1. Strunta i dieten

Enligt en studie, som bygger på data från 68000 personer, spelar det ingen roll vilken diet du använder dig av för att gå ner i vikt – för att få en långsiktig viktnedgång är det viktiga att du håller nere på kalorierna, oavsett vilken typ av mat du äter.

2. Satsa på protein

Om du ändå vill ha en riktlinje i matväg visar en annan studie att ett lite högre proteinintag tillsammans med kolhydrater med lågt GI, som grovt bröd och mycket grönsaker, kan hjälpa dig att hålla vikten.

3. Rör på dig

Att vara fysiskt aktiv ger hälsofördelar på alla sätt, men kan vara en nyckel för vikten. Enligt en studie hade personer med regelbundna träningsrutiner nästan dubbelt så stor chans att behålla sin nya vikt än de som inte rörde på sig.

4. Behåll kontrollen

Den som lyckats med en viktnedgång riskerar – enligt en studie – att börja belöna sig själv genom att exempelvis äta mer eller onyttigare, eller att dra ner på träningsmängden. Det kan leda till att man går upp i vikt igen.

5. Hantera hungern

Studier visar att när man går ner i vikt ökar per automatik vår hunger, kroppen vill äta för att ta tillbaka den förlorade vikten. Det kan därför behövas fler kalorier för att bli mätt. Detta kan bli en viktfälla.

6. Prova på KBT

En helt ny svensk doktorsavhandling visar att behandling baserad på kognitiv beteendeterapi KBT kan ge en långvarig viktminskning. I detta KBT-program fokuserar man på att identifiera orsakerna till överätande, såsom stress, negativa tankar och känslor – och resultatet visar på god viktminskning 1,5 år efter behandlingen.

Fokus ligger på att identifiera

Källor: SVT, Högskolan i Gävle, Svenska Dagbladet, Karolinska Institutet

Foto: Thinkstock

Vill du hålla vikten? Gör så här

Gå ner i vikt med ED-dieten!

Läs också: Vill du hålla vikten? Gör så här

Utvald läsning