5:2-dietens grundare: Så fastar jag

03 sep, 2013 
MåBra har pratat med mannen bakom den omåttligt populära 5:2-metoden, Michael Mosley. Här delar han med sig av sina bästa tips!
Annons

Det hela började när Michael Mosley vid en hälsokontroll fick veta att han bland annat hade höga blodsockervärden och högt kolesterol. Han var, som han själv säger, ”smal på utsidan men tjock på insidan”.

Han ville hitta ett sätt att komma till bukt med sina dåliga värden – utan medicinering.

Han hörde då talas om periodisk fasta – och bestämde sig för att prova på en egen variant. Allt dokumenterades i den film som SVT:s Vetenskapens värld visade i mars. Genomslaget blev enormt, både i hemlandet England, och i resten av världen.

– Jag trodde aldrig att det skulle bli så stort, men plötsligt blev jag kontaktad av läkare och ”vanliga” människor från hela världen, berättar han.

Recept.se Nyhetsbrev

Alla ville veta mer om hans fantastiska resultat.

– Både mina insulinvärden och kolesterolet hade gått tillbaka till det normala, vilket var fantastiskt. Dessutom hade jag gått ner tio kilo.

I dag fastar han en gång i veckan – och lägger upp dagen så här:

Annons

– Jag äter ett par ägg med skinka till frukost. Lunchen hoppar jag över för att sedan äta protein i form av kött eller fisk, och en massa grönsaker till middag.

Han är medveten om att 5:2-metoden inte passar alla, men vill framför allt understryka att underviktiga personer, personer med ätstörningshistorik eller gravida och ammande kvinnor ska undvika dieten.

– Annars tycker jag att alla kan prova den. Det är inte farligt.

För den som testat metoden och tycker att den känns jobbig har han några tips:

– Ät mättande fibrer, drick mycket vatten och ge det några veckor. Det är så lång tid det kan ta för kroppen att vänja sig. Har du svårt att sova? Lägg fler kalorier på kvällen i stället för under dagen.

Text och foto: Anna Sundesten

 

Annons