BMIGå upp i viktGå ner i viktLCHFPeriodisk fastaFettförbränning

5 matvanor som är farliga för midjemåttet

21 sep, 2010 
Undrar du varför du inte går ner i vikt? Kolla om du hamnar i någon av dessa fällor!
Här är ovanorna du framförallt ska undvika om du vill gå ner i vikt. Och otippat nog är det väldigt viktigt att inte låta dig själv bli alltför hungrig.
Annons

Det är lätt att hamna i fel vanor när man vill gå ner i vikt – eller om man har en stressad vardag. Man kanske hoppar över frukosten, eller lunchen – och äter sedan alldeles för mycket på kvällen. Eller så kanske man småäter hela tiden, i stället för att äta ett rejält mellanmål.

Här har tidningen Prevention listat fem matvanor som snarare bidrar till att midjemåttet blir större än mindre – och tagit fram tips som hjälper dig att göra dig av med ovanorna.

1. Ingen frukost

Du har inte tid att äta frukost, eller är inte hungrig just då. Du kanske vill spara några kalorier. I stället slänger du i dig något i förbifarten, eller väntar tills du är vrålhungrig på lunchen – och äter för mycket då.

Lösning: Ät något snabbt hemma på morgonen, även om tiden är knapp. Det tar inte lång tid att äta en skål flingor med mjölk. Annars, ta med en frukt eller smörgås att äta på vägen till jobbet. Det kan du förbereda kvällen innan. Vänta alltså inte med att äta, det finns inga fördelar med det.

Annons

2. Ingen/sen lunch

Tiden springer i väg på jobbet och du missar lunchen. Du är jättehungrig och riskerar att köpa skräpmat när du får en stund över.

Lösning: Ha alltid med dig en energibar eller frukt som du kan äta när du blir hungrig. Då vinner du tid och riskerar inte att köpa första bästa lunchalternativ när du får tid att äta.

3. Blodsockerdipp

Eftermiddagen närmar sig, du börjar bli trött – och godismaskinen på jobbet lockar alltmer.

Lösning: Återigen, ha en frukt eller påse med nötter och torkad frukt nära till hands. Det är ett mycket bättre alternativ än en chokladbit.

4. Sen middag

Du ska träffa vänner på middag – och det blir sent. Du är hungrig nu och skulle kunna äta vad som helst.

Lösning: Du behöver inte hålla dig utan att äta fram till middagen, utan ät något lätt, exempelvis en skål yoghurt. Det stillar hungern för en stund.

 5. Hungrig på kvällen

Det börjar närma sig läggdags men din mage kurrar – och allt du kan tänka på är mat.

Lösning: Du behöver inte äta något nu, njut av att vakna hungrig i stället. Om du verkligen måsta äta, ta en frukt i stället för att dyka ner i kakburken. Och ät absolut inte i sängen.

Av: Anna Sundesten  Bild: Thinkstock

 

Annons