5 anledningar att sluta kolla på vågen

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev

Att tänka på sin hälsa är viktigt, men att ständigt ställa sig på vågen kan tyvärr göra mer skada än nytta. En siffra på vågen säger dessutom inte alls mycket om hur du egentligen mår, och kan ofta trigga igång stress och få dig att må dåligt.

Här är fem bra skäl att dumpa din våg för alltid!

Din vikt varierar naturligt

Under en dag kan din vikt variera kraftigt beroende på hur mycket du har druckit, ätit eller om du har gått på toaletten. Även saker som din menstruationscykel spelar in – när dina östrogennivåer stiger binder din kropp mer vätska, till exempel. Även om du väger dig varje dag, vid samma tidpunkt, kommer vikten med andra ord att variera och är med andra ord inget du kan lita blint på.

En våg säger ingenting om din kropp

En våg visar inte hur kroppens fördelning av fett, muskler och vätska ser ut och säger därför ingenting om hur smal eller kraftig du är.

Muskler väger mer än fett

Om du tränar mycket styrketräning vet du att muskler väger mer än fett. En viktuppgång är med andra ord ett bra tecken, eftersom det kan innebära att du har lagt på dig muskler. Om vågen visar på minus kan det innebära att du istället har tappat muskelmassa.

Viktigare att må bra

En våg visar bara din kropps vikt i siffror – inte hur frisk, pigg eller glad du känner dig. En våg säger därför ingenting om hur din hälsostatus ser ut och hur välmående du är.

Vågen stressar

Enligt en studie genomförd av Journal of Nutrition Education and Behavior är kvinnor som väger sig ofta också mer benägna att oroa sig över sin vikt, att vara deprimerade och ha en negativ syn på sin egen kropp vilket leder till sämre självförtroende. Om du väger dig varje dag är det lätt att känna sig stressad och att snart inte tänka på något annat än siffror. Försök därför att vara så snäll som möjligt mot dig själv och släng ut vågen – en gång för alla!

Källor: Byrdie Foto: IBL

Läs mer:

Dr Mikaels smarta ner i vikt-råd: Det är en forever-fix

Mät din hälsa: Här är siffrorna som säger hur du mår

4 vanliga myter om övervikt – har du gått på dem?

Mer inspirerande innehåll från oss på MåBra:

Dela på: