4 systrar: Viktoperationen blev vår smala lycka

Systrarna Buska hade provat allt: Viktväktarna, pulverdieter, viktminskningspiller och hälsohemsvistelser. Och visst hände det att de tappade något kilo här och där. Storasyster Lotta, 38 år, tappade faktiskt otroliga 70 kilo en gång på egen hand. Men med en ursprungsvikt på 190 kilo var hon fortfarande stor.

– Och sedan började jag, som vanligt, öka i vikt igen, berättar hon.

Det var yngsta systern Johanna, 31 år, som först tog initiativet till en viktoperation.

– Jag var inte ett dugg orolig när det var dags. Jag hade stått i kö i fem år och trots att jag fortsatte att banta under hela tiden så hade jag övervikten kvar.

Ingreppet gick fint och eftervården likaså.

­– Att magsäcken krympt radikalt märktes bara när jag skulle äta. Mina portioner blev mycket mindre, men annars kunde jag äta det mesta direkt.

”Fick nog av mina extrakilon!”

Systrarna såg hur Johanna blev allt slankare, och de lyssnade spänt på när hon berättade hur enkelt allt gick. Och blev alltmer intresserade. En efter en ställde de sig också i operationskön.

Särskilt den näst äldsta systern Veronica, 37 år, märkte hur övervikten höll på att ta ifrån henne hennes största intresse: ridningen.

– Jag har egna hästar och älskar att rida. Men till slut kunde jag inte hitta en enda sadel som var tillräckligt bred. Och det var då jag verkligen kände hur jag hade fått nog av alla mina extrakilon!

Med en veckas mellanrum opererades Veronica och Lotta, för snart två år sen. Sist ut var näst yngsta systern Linda, 34 år, vars nya liv inte ens är ett år gammalt.

– Det har varit jätteskönt att få stöd av de andra, som ju vet precis vad det handlar om.  När jag kom hem från operationen hade till exempel Veronica fyllt mitt kylskåp med fil och fruktsoppor, sådan mat som funkar för en nyopererad. Och hon kunde svara på alla frågor jag hade, säger Linda.

Stöttat varandra

Systrarna håller med om att stödet de fått av varandra är ovärderligt. Lotta till exempel hade det bitvis gaska jobbigt efter operationen.

– Jag var van att tröstäta, och gick ofta upp mitt i natten för att stoppa något i munnen. Nu förlorade jag min tröst! Det var riktigt tufft i början, men nu har jag börjat dricka kaffe istället. Vid 37-års ålder blev jag koffeinist, skrattar Lotta, och fortsätter:

–#Men det viktigaste har nog ändå varit att jag kunnat ringa mina systrar när som helst när jag behöver prata av mig.

Lotta nickar och inflikar:

– När jag varit orolig över hjärtklappning, illamående eller trötthet har det varit skönt att ha flera systrar att fråga och få lugnande besked ifrån.

”Kul när alla känner sig snygga”

Systrarnas kläder har cirkulerat i takt med att de tappat vikt och behövt mindre storlekar.

– På så vis har vi sparat en slant på klädkontot, säger Lotta.

Att shoppa kläder är annars något de alla numera älskar, nu när de inte längre är hänvisade till butikernas ”tjockishörna”.

Linda, som är frisör, hjälper gärna till och piffar syrrorna med hårstajling och smink.

– Det känns förstås extra kul nu när alla känner sig så snygga! säger hon och ler stort mot sina systrar.

Desto allvarligare var det när hon var tvungen att klippa av Veronica hela håret.

– Jag tappade massor av hår, det är en vanlig biverkning när man går ner i vikt snabbt. Och jag grät floder när Linda tog fram saxen för att få bort de där ledsna testarna. Jag har ju alltid varit tjejen med långt hår, säger Veronica.

Tappat över 200 kilo

Det tillfälliga håravfallet är den enda nackdelen hon ser med operationen. I övrigt har allt gått som på räls.

Tillsammans har systrarna nu tappat långt över 200 kilo! Och i Piteå där de bor är det många som inte längre känner igen dem. Veronica berättar att hon ofta får titta bekanta djupt i ögonen när hon hejar på dem på stan.

– Det är just ögonen de brukar känna igen mig på, annars finns inte många likheter med den ”gamla” Veronica, säger hon och skrattar. Och hon får medhåll av alla systrarna.

Ska ta bort överskottshud

Veronica kommer inte, trots att hon minskat sitt omfång med mer än 60 kilo, att behöva göra en bukplastik för att dra ihop lös överskottshud.

– Det är helt otroligt men huden har dragit ihop sig helt redan. Det beror nog på att jag har de rätta grundförutsättningarna i mig själv, kombinerat med att jag varit noga med att bära tajta kläder för att hjälpa hudkostymen på traven. Doktorn sa att man skulle göra det.

Lotta däremot, som hade mest övervikt, ska i dagarna genomgå sin efterlängtade bukplastik. Hon berättar att tio kilo överflödig hud ska tas bort från hennes mage, lår, armar och bröst.

– Jag ser fram emot det. Jag är jättenöjd med viktnedgången och när överskottshuden är borta också har jag kommit i mål.

Har blivit gladare och piggare

Tjejerna pratar lyriskt om att det känns som om de upptäcker livet på nytt. Nu vågar de ta plats!

Den här vintern har Linda för första gången kunnat köpa täckbyxor. Bara en sådan sak! Tidigare fanns det inga som hon fick plats i.

Men den största vinsten är ändå den nya rörelsefriheten.

– Äntligen kan jag vara ute och leka med barnen! Relationen till min man har också vunnit mycket på att jag blivit smal och fått bättre självförtroende. Det är lättare att älska andra när man älskar sig själv.

Lotta åt antidepressiv medicin under många år. Men på senaste tiden är hon både gladare och piggare.

– Jag har till och med kunnat sluta med medicinen. Jag känner mig starkare och mer självsäker inombords.

Ridtjejen Veronica ryms numera i vilken sadel som helst. Och Johannas astma och allergi har blivit mycket bättre.

– Och nu när jag är gravid för femte gången i mitt liv kan jag för första gången köpa vanliga mammakläder. Det är helt annorlunda att vara gravid nu. Allt är mycket lättare, den här gången har jag ju bara en bebismage att bära runt på!

Av: Birgitta Lindvall Wiik

Foto: Tomas Bergman