4 metoder som faktiskt fungerar om du vill gå ner i vikt

Skippa påtvingade matrutiner – ät bara om du är hungrig. Det är ett av råden som läkaren Andreas Eenfeldt, som driver hälsobloggen kostdoktorn, ger i ett av sina inlägg.

Alla människor fungerar olika, har olika vanor och har olika behov. Därför är det svårt att säga vilket sätt som är bäst när man vill gå ner i vikt. Här kommer istället några olika råd som du kan applicera på just ditt liv, för att underlätta din viktnedgång så att den passar din vardag.

Läs även: Matlögnerna som får dig att gå upp i vikt

Hitta metoden som passar dig:

Ät bara när du är hungrig

Många dieter är utformade så att du ska äta mättande mat. Det innebär helt enkelt att du inte blir hungrig lika ofta. Grattis! Är du inte hungrig behöver du inte äta det där mellanmålet som står på ditt matschema. Du och din kropp är klockan – inte den där tickande saken som sitter på väggen.

Skippa frukosten

Med 16:8-metoden fastar man i 16 timmar och har ett 8 timmars ätfönster. Till exempel äter man sitt sista mål mat innan klockan 20 på kvällen, och äter sedan inte förrän klockan 12 nästa dag. Med andra ord: skippa frukosten. Det är ett effektivt sätt att minska det dagliga kaloriintaget utan att räkna kalorier eller i övrigt ställa om kosten, men det passar bäst ihop med lågkolhydratkost som mättar bra.

Läs även: 6 hälsofördelar med periodisk fasta baserat på forskning

Lågkolhydratkost

Dra ner på socker och stärkelse (som bröd). Det är en beprövad metod som styrks av forskare efter forskare. Mättande lågkolhydratkost får dig att vilja äta mindre, och dessutom ökar dieten din förbränning i vila.

Ät färre kalorier än du förbränner

Det är förmodligen det slitnaste rådet av dem alla. Men att äta färre kalorier än du gör av med KOMMER att göra skillnad. Men det är inte helt oproblematiskt. När man bara fokuserar på att räkna kalorier kommer hungern antagligen att bli mer påtaglig än vid en lågkolhydratkost. Det kan leda till att många ger upp och äter stora mängder mat för att sedan börja räkna kalorierna igen – de flesta har varit där, och det stavas jojo-bantning.

Läs även: 6 sätt att bränna 500 färre kalorier – varje dag

Om du ändå känner att lågkalorimat är bättre än att utesluta kolhydrater kan därför ett bra tips vara att välja mat med få kalorier men som är mättande.

Källa: Kostdoktorn Foto: IBL