3 misstag som försämrar din fettförbränning

Med enkla knep kan du hålla förbränningen på hög nivå. Här är tre bra tips – och tre vanliga fällor!

Ämnesomsättningen blir långsammare med åren, något som givetvis ger utslag på vågen. Forskning visar att den vuxna genomsnittskvinnan lägger på sig cirka 0,6 kilo årligen om hon inte lyckas parera den biologiska processen som saktar ner fettförbränningen.

Att få tiden att gå baklänges är dessvärre inte möjligt. Men med rätt kost- och motionsverktyg kan du enkelt tackla det allt långsammare maskineriet.

Här är tre vanliga fel:

1. Du äter inte tillräckligt

Att dra ner på kalorierna är det vanligaste knepet för att gå ner i vikt. Men överdriv inte! Äter du för lite tror kroppen att det är svälttider – och förbränningstakten gör en tvärnit. På sikt förlorar kroppen viktig muskelmassa, något som annars hjälper till att hålla ämnesomsättningen på hög nivå.

2. Dina kolhydrater är vita

För mycket vitt bröd, ris, potatis och pasta kan ha en negativ effekt på vikten. Se till att bröd och pasta innehåller rikligt med fibrer, det gör du enklast genom att byta till en fullkornssort. Undersökningar har visat att fiberrik kost kan boosta ämnesomsättningen med 30 procent.

3. Du dricker för mycket alkohol

Skippa den där andra drinken! När du dricker alkohol bränner du mindre fett, eftersom kroppen använder energin från drinken som bränsle istället. Det tar dessutom längre tid för kroppen att komma tillbaka till normal förbrukningstakt igen. Dricker du alkohol motsvarande två martinis reduceras också fettförbränningen med 70 procent.

… och här är 3 bra åtgärder!


1. Drick koffein

Kaffekoppen kan ge förbränningen en ordentlig skjuts. Studier visar att koffein från en kopp kan ge upp till 8 procent ökad förbränning. Det motsvarar cirka 160 kalorier på en dag.

Dricker du hellre te kan du se fram emot samma effekt. Japanska undersökningar visar att en kopp te kan öka energiförbrukningen med 12 procent!

2. Kolla vattentempen

Genom att dricka kallt vatten istället för rumstempererat bränner du 50 kalorier extra varje dag – förutsatt att du dricker 3 glas om dagen. På ett år motsvarar det  cirka 2,5 kilo!

3. Är mer protein!

Se till att varje måltid innehåller en proteinkälla. Kött, fisk, ägg, mejeriprodukter och nötter är alla bra alternativ. Kaloriförbrukningen kan öka med upp till 35 procent efter en proteinrik måltid enligt amerikanska studier.

Källa: Prevention

AV: Jennie Sandberg

BILD: Thinkstock

Utvald läsning