BMIGå upp i viktGå ner i viktLCHFPeriodisk fastaFettförbränning

20 vetenskapliga sätt att gå ner i vikt

24 apr, 2015 
De vetenskapliga sätten att gå ner i vikt
Vill du tappa några kilo? Skippa oseriösa dietbluffar och kolla in vår guide till metoderna som vetenskapen stödjer.
Annons

Hela tre av fyra svenskar uppger i undersökningar att de vill gå ner i vikt, bland annat en nya enkät från Viktväktarna. Men när det gäller bästa sätten att uppnå en hälsosam vikt går åsikterna isär och vi ställs inför en uppsjö av mer eller mindre seriösa råd, metoder, piller och kostscheman.

Här guidar vi dig till 21 viktknep som är vetenskapligt granskade – välj det som passar dig bäst!

1. Laga mer mat hemma

När du äter på restaurang får du i regel i dig mer fett, kalorier och salt än om du hade lagat maten själv. Dessutom är det bättre för plånboken! Läs mer här.

Psst! Läs även artikeln ”Så onyttig är restaurangmaten”

2. Träna på morgonen

All träning är bra – men vill du gå ner i vikt är det allra bäst att träna direkt efter att du vaknat. Läs mer här.

3. Få i dig mer fibrer

Fiberrika livsmedel ger en varaktig mättnad som hindrar dig från att överäta. Sikta på minst 30 gram kostfiber om dagen! Läs mer här.

Annons

4. Sov mer

Om du inte går och lägger dig tid på kvällarna ökar risken att du blir överviktig. Läs mer här.

5. Skippa sötningsmedel

Lightläsk och andra artificiellt sötade drycker och livsmedel kan få dig att gå upp i vikt, trots att de inte innehåller några kalorier. Läs mer här.

6. Unna dig sötsaker – men i måttliga mängder

Att införa ett totalförbud mot onyttigheter fungerar sällan i längden. Planera istället när och hur mycket du ska unna dig. Läs mer här.

7. Ha chili i maten

Capsaicin, ett ämne i chilifrukten, hjälper kroppen att bränna fett. Läs mer här – och få smarta recepttips!

Psst! Läs även artikeln ”Viktminskning på internet fungerar”

8. Ät mindre kött och mer grönsaker

Vill du ha en hälsosam vikt bör du dra ner på köttet och istället fylla tallriken med frukt, grönt, bär, baljväxter och rotfrukter. Läs mer här.

9. Stå upp och jobba

Ett enkelt sätt att bränna fler kalorier är att stå och jobba vid ett höj- och sänkbart skrivbord. Det motverkar den stillasittande livsstil som leder till ökad bukfetma. Läs mer här.

Annons

10. Ät mer pinjenötter

Pinjenöten – som egentligen är ett frö – har visat sig minska aptiten, så att du blir mätt på färre kalorier. Läs mer här.

11. Utöva mindfulness

Öva på att bli mer medvetet närvarande i nuet, att uppmärksamma dina tankar och känslor. Det har visat sig leda till ett lägre BMI. Läs mer här.

Psst! Här kan du få veta ditt BMI-värde

12. Krydda med spiskummin

En annan krydda som visat sig hjälpa till att minska kroppens fettprocent är spiskummin, som bland annat finns i kryddblandningen curry. Läs mer här – och få recepttips!

13. Fasta på morgnarna

Personer som minskar sitt ”ätfönster” till 8 timmar om dagen minskar sitt midjemått, utan att behöva dra ner på kalorierna. Läs mer här.

14. Drick grapefruktjuice

Grapefrukt har i flera studier visat sig vara en riktig superfrukt när det kommer till viktminskning. Läs mer här.

15. Skaffa en stegräknare

Kan man promenera sig smal? Javisst! Enklast är det att använda en stegräknare eller träningsarmband och försöka komma upp i minst 10 000 steg om dagen – helst 15 000! Läs mer här.

Annons

16. Programmera om din hjärna

Det är betydligt enklare än det låter! Har du ett sug efter flottig mat och sötsaker, byt till en nyttig kost med lågt GI och högt fiberinnehåll och försök att ”hålla ut” i några veckor, även om du hellre skulle vilja beställa en stor pommes frites. På sikt förändras dina preferenser och du börjar föredra hälsosam mat! Läs mer här.

17. Stressa mindre

Stress får din kropp att dra ner på sin fettförbränning, oavsett om det handlar om för mycket att göra på jobbet eller konflikter med din partner. Läs mer här.

18. Ät maten mer långsamt

Om du kastar i dig maten får du i dig fler kalorier och höjer risken för övervikt jämfört med om du äter sakta. Läs mer här.

19. Testa 5:2-dieten

Ny forskning visar att 5:2-dieten fungerar för alla. Läs mer här.

20. Undvik mättat fett

Det mättade fetter är mer fettbildande än det fleromättande och extrakilona är mer benägna att sätta sig runt midjan. Läs mer här.

Läs mer:

7 saker som får dig att känna dig hungrig – fast du inte är det!

Fem supertips som hjälper dig att stå emot sötsuget

Annons