BMIGå upp i viktGå ner i viktLCHFPeriodisk fastaFettförbränning

2-minuterstricket som stoppar suget efter skräpmat

18 feb, 2019 
Tips för att minsta suget efter skräpmat
Sugen på pizza eller kakor, fast du egentligen borde välja något nyttigare? Det finns ett knep som får dig på bättre tankar…
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Du går där intet ont anande i ett köpcentrum när du överfalls av en ljuvlig doft av nybakade bullar, frasiga pommes frites eller smält pizzaost. Men det finns faktiskt ett sätt att stå emot den förföriska doften, visar forskning. Det gör du genom att stanna kvar och fortsätta sniffa i minst två minuter. Gör du det ökar nämligen chansen för att du går därifrån och köper något nyttigare att äta istället. För efter två minuter har hjärnans belöningscenter fått en kick av doften och känner sig nöjd – och suget efter att äta skräpmat minskar. Det här fenomenet har man sett i flera studier, bland annat en där 900 elever utsattes för ett tre dagar långt doftexperiment i sin skolcafeteria. En av dagarna doftade det äpple. Forskarna såg till att eleverna tvingades köa i minst två minuter innan de fick välja vad de skulle köpa.

Äppeldoft ökar skräpmatssuget

37 procent av eleverna valde skräpmat istället för nyttigheter som äpplen. Samma sak hände den dagen man inte hade någon doft alls i cafeterian: 36,5 procent valde att köpa något ohälsosamt att äta. Men när det doftade pizza sjönk antalet elever som köpte skräpmat till 21 procent. Det förklaras med att det räckte med doften av något onyttigt för att hjärnan skulle känna sig nöjd. Och då minskade suget efter att äta det onyttiga.  I ett annat test jämförde man hur personer reagerade på doften av kakor och jordgubbar. Resultatet blev desamma: de som vistades i kakdoft i minst två minuter valde sedan att köpa något nyttigt. Men man såg också att de som vistades i kakdoften kortare tid än två minuter köpte just kakor. Så det handlar om tajming, menar forskarna. Står man ut i två minuter minskar suget. De menar också att doftljus eller luftfräschare som luktar kanelbulle eller chips kanske skulle få människor att äta hälsosammare hemma också….

Läs mer:

Slipp sötsuget för alltid – stor guide

Läkaren: Här är sjukdomarna du kan få av skräpmat

Äter du skräpmat? Så här stoppar du suget!

 

Annons