Annons

Annons

Varning för vampyrväninnan – hon suger musten ur dig!

De suger all energi ur dig och ger inget tillbaka. Så här känner du igen de jobbiga kompistyperna enligt psykologen Anna Karlstedt.


Vilka är de jobbiga väninnetyperna?

De som är väldigt egoistiska i relationen, där det inte finns ett växelspel mellan vad man ger och vad man får. En del är mer empatiska och omhändertagande än andra och den egenskapen tycker vi ofta om att ha omkring oss. Men vi kan få ut olika saker av olika personer – en väninna som inte är så väldigt lyssnande kan i stället vara underhållande och rolig att vara med och då kan det vara värt det ändå.

Annons
Gilla MåBra på Facebook

Hur känner man igen de bra väninnorna?

Åh, man vet direkt när man har en riktigt bra vän! De bra väninnorna finns när man har en tuff period, orkar med att man är hängig och de kan också dela med sig av sig själva. I längden räcker det inte bara att en väninna kan lyssna och komma med kloka råd. För att en relation ska bli djupare och ömsesidig behöver man våga visa sina egna svagheter, sina rädslor eller oro. Ge och ta är nyckeln!

Vad ska du se upp med?

När du märker att ni ses för att du känner skuldkänslor. När ni träffas och du helst går hem tidigare. När du känner dig besviken ofta och blir ignorerad när du skulle behöva prata, trots att du själv ställer upp när det behövs. När det finns en obalans och det blir mer trassligt än roligt.

Hur hamnar man i det här?

En del vänner har man med sig sedan länge tillbaka och det är ofta lite sorgligt att upptäcka att man inte längre har så mycket gemensamt. Andra personer har svårt att själva välja vänner och sätta gränser för andra personer. Man blir ”vald” av någon och så träffar man den personen av den anledningen.

Vissa har generellt svårt att få vänner. Man har ett par stycken och känner att det är bättre att vara med någon som gör en besviken eller arg än att vara ensam.

När ska man göra slut?

En bra riktlinje är: om det är mer jobbigt än det är givande att umgås, och har det varit så en längre tid, så är det dags att sluta träffas. Det är svårt och sorgligt med definitiva uppbrott och därför vill vi undvika det så länge det går. Det som kan vara bra att komma ihåg är att det sorgliga ger med sig med tiden.

Läs mer: Checklista: Är din partner en vardagspsykopat?

Hur gör man slut på ett bra sätt?

Förklara varför man vill sluta träffas. Det är bra att göra det i ett läge när man inte redan är osams om något och i affekt. Om man ska göra slut med väninnan är det bra att använda sig av jagbudskapen, hur jag känner och tänker, inte tala om hur det är.  Förklara orsakerna till varför man inte vill träffas mer

 

 

 

AV: Jessica Devert
BILD: Thinkstock


Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

AnnonsAnnons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…