Annons

Annons

Vanliga myter om personlig utveckling

Det finns några ”sanningar” inom personlig utveckling som faktiskt kan göra mer skada än nytta.

Intresset för personlig utveckling har exploderat under de senaste åren.

– I grunden är det oerhört positivt att människor vill jobba med sig själva för att må bättre. Och det blir också allt vanligare att psykologer och forskare föreläser och ger ut böcker. Den kunskap som var förunnad några få förut finns att tillgå för alla i dag, säger legitimerade psykologen Titti Holmer, som själv gett ut flera böcker och har kurser.

Annons
Gilla MåBra på Facebook

Det finns ett antal coacher, terapeuter, författare och så vidare som är jätteduktiga på att inspirera och ge allmänna råd. Men det finns också en annan sida av personlig utvecklingsbranschen som kan vara direkt farlig – om man inte har ett kritiskt förhållningssätt.

– Vi människor dras lätt till det förenklade, vi längtar efter att någon ska ta fram sitt trollspö och göra oss hela. Därför får vissa föreläsare och författare guru-status. Det blir en halleluja-atmosfär där man dras med i att det som basuneras ut är sanningen.

Vissa coacher och författare hävdar också att deras metoder fungerar för allt och alla.

– Coacher utarbetar ofta egna metoder efter sina högst personliga erfarenheter, som funkat för dem. Men det betyder ju inte att alla kan bli hjälpta.

Att få råd som ”fortsätt att göra övningarna så kommer det att hjälpa” när man inte fått någon effekt leder knappast till något bra.

– I värsta fall kan man känna att man gör fel, att man inte lyckas med sin ”hemläxa”. Och då riskerar man bara att må ännu sämre. Och är man deprimerad ska man alltid söka hjälp via sin husläkare och legitimerad psykolog! Det finns inga inspiratörer eller coacher som har kunskap att hjälpa dig då, som de ibland tyvärr tror själva.

LÄS MER: Livscoachens 6 vanligaste klyschor

 

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

AnnonsAnnons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…